23 Nisan Coşkuyla Kutlandı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı. Bu yıl 97. yılı kutlanan 23 Nisan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı. Kapaklı Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant'ın anıta çelenk sunumu ile başlayan tören Türk büyükleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşının okundu.
Atatürk Anıtı önünde başlayan törenler daha sonra Kapaklı Stadyumunda çeşitli etkinliklerle devam etti. Törende konuşan İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant Çanakkale’de göstermiş olduğumuz büyük başarılara rağmen; müttefiklerimizle birlikte yenik sayıldığımızı belirterek, "Aynı safta olduğumuz diğer devletler başarısız olunca bizde onlarla birlikte yenilmiş sayıldık. Bu yenilgiden sonra imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile işgal ve istilaya uğramaya başlayan vatan topraklarının kurtarılması için acilen bir şeyler yapılması gerekiyordu. Ülkemizin bu zor döneminde, bütün güçlüklere karşın, Milli Mücadeleyi başlatmak üzere 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkan Mustafa Kemal, kurtuluşun ancak milletçe birlik ve beraberlikle hareket edilmesi sonucu mümkün olacağı kanaatindeydi" dedi.
"BİRİNCİ TBMM AÇILDI"
Yurdun bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığının tehlikede olduğunun ilk olarak Amasya Genelgesi’nde açıkça ifade edildiğini belirten Nalbant, "Erzurum ve Sivas Kongrelerinde alınan kararlarla, vatanın bölünmez bir bütün olduğu, hiçbir yabancı devletin egemenliği altına girilmemesi hususu ile milli meclisin derhal toplanarak çalışması gerektiği sonucuna varıldı. Nihayet, 23 Nisan 1920’de Türk milletinin iradesini temsil eden 1.Türkiye Büyük Millet Meclisi açıldı. Millet iradesini esas alan meclisin açılış günü ile birlikte Türk halkı da egemenliğini ilan etmiş oldu" ifadelerine yer verdi.
"1979'DA ÇOCUK YILI İLAN EDİLDİ"
23 Nisan Bayramının ilk kez 23 Nisan 1920’de ‘Hakimiyeti Milliye Bayramı’ olarak kutlandığını kaydeden Nalbant konuşmasını şöyle tamamladı: "Atatürk, 23 Nisan 1924’te, 23 Nisan gününün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş, bu tarihten 5 yıl sonra ise 23 Nisan 1929’da bu özel bayramı çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan ilk defa 1929 yılında ‘Çocuk Bayramı’ olarak da kutlanmaya başlanmıştır. 1930’lu yıllarda Çocuk Esirgeme Kurumu’nun gelenekselleştirdiği ve 23 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında kutlanan ‘Çocuk Haftası’nın başlangıcının da bu bayramla aynı güne rastlanması sebebiyle ‘Milli Hakimiyet Bayramı’ ile Çocuk Bayramı aynı gün kutlanmaya başlanmıştır. Bu iki bayram 23 Nisan 1935 yılında ’23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’ adı altında bir araya getirilmiştir. Hakimiyet-i Milliye bayramı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM’nin açılışını kutlamak amacını taşırken; Çocuk Bayramı, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocuklarını sevindirmek amacını taşımaktaydı. 1979’un UNESCO tarafından ‘Çocuk Yılı’ ilan edilmesiyle de bu bayram, uluslar arası bir nitelik kazanmıştır"
ÖĞRENCİLERİN GÖSTERİLERİ ALKIŞLARLA İZLENDİ
Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant’ın konuşmasının ardından Kapaklı Belediyesi Anaokulu öğrencileri Semazen gösterisi ve Karanfil Anaokulu öğrencileri 7 Bölge Türkiye gösterisini sundu. Daha sonra Başakşehir Koleji küçük yaş grubu öğrencilerinin atletizm gösterisi seyircilerden tam not aldı. Program 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle düzenlenen şiir yarışmasında birinciliği elde eden Yıldızkent Ortaokulu öğrencisi Miray Berfin Gündoğdu’nun şiirinin okuması ve program sırasına göre okul öğrencilerinin gösterilerini sunmasıyla son buldu.
Admin