Kadın Toplumda Köprü Görevi Görmektedir
AK Parti Kapaklı Kadın Kolları Başkanı Nezahat Erdoğan, 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. İlçe Teşkilat Binasında yapılan basın açıklamasında “Kadına Seçme ve Seçilme Hakkı”nın 1934 yılında verildiğini belirten Nezahat Erdoğan, "Her toplumda olduğu gibi Türk toplumunda da kandının önemli bir yeri vardır. Kadın, anne olarak aile ve toplum arasında bir köprü görevi görür. Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı vererek yeni bir ufuk açan Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyoruz."Dedi.
Her toplumda olduğu gibi Türk toplumunda da kandının önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "Kadın, anne olarak aile ve toplum arasında bir köprü görevi görür. Kadının toplumdaki yerine tarihi perspektifte bakacak olursak; -Kadın aslında toplumda söz söyleme hakkı olmayan, eşinin veya aile büyüklerinin kısıtlamaları, hor görmeleri , hiçbir hak talep edemeyen, birey olmaya bile hakkı olmayan bir varlık halindeydi. Pek çok gelenekte kadın “kimliksiz” olarak yaşamını sürdürmüştür." Diye konuştu.
"ERKEĞİN EGEMENLİĞİ ALTINDA YAŞIYORDU"
Açıklamasında değişik toplumlarda kadının statüsüne yer veren Erdoğan, "Hint toplumunda kadın erkeğin mutlak egemenliği altında yaşıyordu. Eski Çin ve Japon geleneğinde ise kadın ıslah edilmesi gerenken bir varlık olarak görünüyordu. Genel olarak şöyle söylersek çok da yanlış olmaz; Dinden uzak kalmış yada dini değerleri tahribata uğramış toplumlarda kaba bir tasnifle kadın; Ya ölmüş kocasıyla birlikte gömülmek zorundan kalacak kadar erkeğe bağımlı kılınarak kocasının hakimiyetine mahkum edilmiş ya bütün hayatı, iş gücü, cinsellik, üreme gibi bir takım dar kalıplar arasından sınırlandırılmış yada temel nitelikleri bastırılarak toplumdan soyutlanmış, kimliksizleştirilmiş yada var oluş mücadelesi dahilinde hak etmediği bir kimliği kabul etmek zorundan bırakılmıştır."Cümlelerine yer verdi.
"AK PARTİ DÖNEMİNDE YAPILDI"
Türk Kadının bir çok hakka kavuştuğunu ifade eden Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Günümüzde kadın ise toplumda söz sahibi olan, Seçme, seçilme hakkını her alanda kendi eline alan bir birey haline gelmiştir. Cumhuriyet tarihinde ilk defa TBMM de “kadın erkek fırsat eşitliği komisyonu kuruldu. 2004 yılında anayasada “kadın erkek eşitliğinde” devletin sorumluluğu ilk kez AK Parti İktidarında tanındı. Böylelikle kadın- erkek eşitliği anayasaya girmiş oldu. Bunun yanı sıra kadınların şiddet görmelerini önlemeye yönelik çalışmalar tam anlamıyla AK PARTİ iktidarı döneminde yapıldı."
"ŞİDDET GÖRENLER KORUNDU"
Şiddete uğrayan kadınlara yönelik önlemlerin alındığını kaydeden Erdoğan, "6284 sayılı kanun kapsamında şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlike bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla Türkiye’nin 14 ilinde şiddet önlemem ve izleme evi kuruldu. 2013-2014 yılları arasından 22 bin kadın,6 bin çocuk bu merkezlerden yararlandı. 2011 yılında kadın konukevi 48 iken 2014 yılında bu sayı 95 e yükseldi. Şiddete uğrayan kadın ve çocuklara danışmanlık hizmeti veren ALO183 hattı açıldı." İfadelerini kullandı.
"KADIN İŞ HAYATINDA DESTEKLENDİ"
Kadınların iş hayatına atılma oranının her geçen gün arttığını belirten Erdoğan, "İş hayatından ise 2013 yılında kadınların iş gücüne katılma oranı % 30.8 e yükseldi.kadınların iş hayatında yaşadığı sıkıntıları giderecek kadın istihdamını artıracak pek çok düzenleme hayata geçirildi. 2011 yılında yürürlüğe giren 6111 sayılı kanunla birlikte Analık ve Süt izinleri yeniden düzelendi. Destek kredisi kullanımında kadınlara pozitif ayrımcılık uygulamasına gidildi. Kadın girişimcileri desteklemek için 2012-2014 döneminde KOSGEB tarafından 5638 kadın girişimciye 90 milyon lira destek sağlandı." Değerlendirmesinde bulundu.
"PEK ÇOK PROJE HAYATA GEÇİRİLDİ"
Kadının eğitim alanında da hak ettiği konuma yükseltildiğini ifade eden Erdoğan sözlerini şöyle noktaladı: "Eğitimde ise kadın 2000 yılında % 19.4 olan okuma-yazma bilmeyen kadınların oranı 2013 yılında %6.6 ya geriledi. 2000-2001 döneminde kız çocukları için ilköğretimde net okullaşma oranı %90.8 iken bu oran 2009-2010 döneminde %97.8 e 2012-2013 döneminde %99.61 e yükseldi. Kadınların eğitimine yönelik pek çok proje hayata geçirildi. Biz kadınlar kısıtlanmadığımız sürece gelecek nesille için sağlam zeminler hazırlayacağız. Son yıllarda kadınların bu denli projelerle hayata katılması önemli yerlere gelerek başarıdan başarıya koşmaları bizi gururlandırıyor. Çünkü kendinden emin, güçlü, başarılı ve eğitimli bir kadın demek aynı bilgi ve donanımla yetiştirilmiş bir nesil sağlam bir gelecek demektir. Kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkı vererek yeni bir ufuk açan Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnetle anıyor, kadınlarımıza eğitim, iş, sağlık ve sosyal hayatta destek veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum.
Admin