Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Haftası nedeniyle bir dizi program düzenledi. 8 Eylül Cuma günü Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen vatandaş ve protokol üyeleri bando eşliğinde Atatürk Kültür Merkezine sağlık yürüyüşü gerçekleştirdi. Kültür Merkezi’nde konuşan Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hacı Bayram Zengin, insan sağlığının birey ve topluma etkileri konusunda katılımcılara bilgiler verdi.
Kapaklı İlçe Sağlık Müdürlüğü, Halk Sağlığı Haftası’nı gerçekleştirdiği çeşitli etkinliklerle kutluyor. Sağlık yürüyüşü ile başlayan program Atatürk Kültür Merkezi’nde devam etti. Programın açılış konuşmasını Kapaklı İlçe Sağlık Müdürü Rabia Gül yaptı. Halk sağlığına dikkat çekmek amacıyla geniş kapsamlı program düzenlediklerini belirten Müdür Gül, hasta olmadan önce sağlığın korunması gerektiğine dikkat çekti.
“KEYİFLİ VE MASRAFSIZ”
Programın bir diğer konuşmacısı Kapaklı Belediye Başkanı Mustafa Çetin oldu. Başkan Çetin, sağlıklı kalabilmek için spor yapmanın önemine vurgu yaptı. Programın son konuşmacısı Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Hacı Bayram Zengin oldu. Halk Sağlığı konusuna detaylı bir şekilde eğilen Bayram Zengin şunları söyledi: “Koruyucu hekimlik hizmetlerinden faydalanmak hem keyifli hem de eziyetsiz. Vatandaş kendisini korur ve bu vesile ile hasta olmazsa başka hiçbir şeye ihtiyaç duymaz. Buna sağlıklı kalabilmek için alınması gereken tedbirler de diyebiliriz. Bütün amacımız kaliteli bir hayat sürmek adına vatandaşımızı uyarmaktır”
“ZOR VE MASRAFLI”
Zengin, tedavi edici sağlık hizmetlerinin kişinin hayatını olumsuz şekilde etkilediğini belirterek, “Ama tedavi edici sağlık hizmetlerine gelindiğinde bunun kolay ve masrafsız olduğunu söyleyemeyiz. Kalp rahatsızlığı ya da diyabet rahatsızlığı olan bir insanın çekeceği sıkıntılar bir hayli fazla. Ya da böbrek rahatsızlığı. Yarım kiloluk böbreğin yaptığını kocaman makinelerin yaptığını düşünelim. Bunun yanında tedavi giderleri var. Bütün bu sıkıntılarla karşılaşmamak için bizim yapmamız gereken şey koruyucu sağlık hizmetlerini kullanmaktır. Bunu yaptığımız zaman meselenin birçoğunu çözmüş oluruz. Hayatımızı kaliteli bir şekilde sürdürmeyi başarmış oluruz” diye konuştu.
“TEMİNAT ALTINA ALINMIŞ”
Zengin, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Dünya sağlık kavramını tanımlarken ‘Kişinin ruhen, bedenen ve sosyal yönden iyilik halidir’ demiş. Bir cümle ile meseleye noktayı koymuş. Bizim ülkemizde de anayasanın 56. Maddesinin 1. Fıkrasıyla halk sağlığı teminat altına alınmış. Anayasamızda denmiş ki ‘Herkes sağlığını korumak adına dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir’ Bu vatandaşımızın sağlık güvencesidir. Yani vatandaşımız istediği yerde ve isteği zamanda sağlık hizmeti alabilir.”
“KOLLEKTİF ÇALIŞMAYI GEREKTİRMEKTEDİR”
Halk sağlığının korunması için yerel yönetimlere de önemli görevler düştüğünü belirten Zengin, “Halk sağlığı denildiğinde sağlık birimleri, yerel yöneticiler ve vatandaşa önemli görevler düşmektedir. Bizler de halkın sağlığını korumak amacıyla yürütülen çalışmaları görünür hale getirmeye özen gösteriyoruz. Şayet insan sağlıklı suya, sağlıklı gıdaya, sağlıklı yola, sağlıklı havaya ve temiz bir çevreye sahip değilse o insanın sağlıklı yaşadığı söylenemez. Sağlık konusu çok faktörlü olduğu için yerel yönetimlere de pek çok görev düşmektedir. Kısacası halk sağlığı kollektif çalışmayı gerektiren önemli görevlerden biridir” ifadelerine yer verdi.
“ÇALIŞMALAR HEBA OLUR”
Zengin, konuşmasına şöyle devam etti: “Sağlıklı birey ve sağlıklı toplum oluşturmak için koruyucu hekimlik çalışmalarını yaygınlaştırmayı amaçlıyoruz. Bunun için eğitim programları düzenliyor, toplum bilincini artırmaya özen gösteriyoruz. Önemli olan meydana gelmeden hastalıkları önlemektir. Hedefimiz toplumda genel iyilik halini bir nebzede olsa büyütmek. Tek başına birşeyler yapmak mümkün değil. Bütün kamu kurumları koordineli çalışmaz, vatandaş bu hususlara hassasiyet göstermeyip kendisini korumazsa, taramalara vaktinde gitmezse, çocuklarının aşısını yaptırmazsa, temiz su ve doğru gıdaya ulaşmak için gayret göstermezse bizim yaptığımız bütün çalışmalar da heba olur.”
“YOK DENECEK KADAR AZ”
Zengin, sağlıklı olmanın anne karnında başladığını belirterek, “Ülkemizde 1930’lu yıllarda her on bebekten ikisi ölürken sağlık alanında başlatılmış çalışmalar sonucunda yıllar geçtikçe bu sayı düşüş göstermiş. Günümüzde bebek ya da anne ölümleri yok denecek kadar az. Bu, verilen hizmetler sonucunda elde edilmiş bir başarıdır. Ancak bireylerinde bu sonuca katkısını unutmamak gerekir. Sağlık, anne karnında başlar ve doğum sonrasında da devam eder. Anne gebeliği sırasında alkol, sigara gibi insana zarar veren alışkanlıkları sürdürmüşse doğacak olan bebeğin çokta sağlıklı olmasını beklemek doğru değildir” şeklinde konuştu.
“HAYATİ ÖNEM TAŞIMAKTADIR”
Konuşmasında koruyucu aşıların önemine dikkat çeken Zengin, “Koruyucu aşı, nerde ne ile karşılaşacağımızı bilmediğimiz için önceden alınmış bir tedbirdir. Hiç kimse Tetanos olmayacağını iddia edemez. Bu yıl yaşadığımız deprem felaketinin ikinci gününde deprem bölgesine gittim. Sağlık müdüründen Tetanos aşısı istedim. Aşı binasının da yıkılmış olduğunu söyledi. Ortaya çok kötü bir tablo çıktı. Enkaz altında doğum yapan anneler de vardı. Bu anneler göbek bağlarını taşlarla kesmiş. Şayet bu anneler Tetanos aşısı olmasaydı hem bebekleri hem de kendileri hayatlarını kaybedebilirlerdi. Yaşadığımız müddetçe nelerle karşılaşacağımızı bilmediğimiz için aşı bizler için hayati önem taşımaktadır” değerlendirmesinde bulundu.
“ÇEYİZİNDE SAKLAYIN”
Zengin koruyucu aşı konusunun altını çizerek şunları söyledi: “Çocuklarınızın aşılarını mutlaka yaptırın. Bu onlara bırakacağınız en değerli hazinedir. Onları ne kadar çok sevdiğinizin ve koruduğunuz belgesidir. Aşı kartları, çocuğunuzun çeyizidir. Amerka’ya girmek isteyen insanlara aşı kartı olup olmadığı soruluyor. Şayet aşı kartı yoksa Amerika’ya giremezsiniz. Avrupa ve Amerika gelecek nesillere bu kadar önem veriyor da biz neden vermeyelim ki?”
PEK ÇOK KONUYA DEĞİNDİ
Başkan Zengin, konuşmasının devamında; madde bağımlılığı, sanal kumar bağımlılığı, alkol, sigara, obezite, kanser, sağlıklı beslenme, spor, çevre, KETEM taramaları, evlilik öncesi testler, bulaşıcı olmayan hastalıklardan korunma, teknoloji bağımlılığı, zararlı alışkanlıklardan kurtulmak için tedavi ve destek merkezleri konularında bilgilendirmede bulundu.
2 GÜN HİZMET VERECEK
Program sonrasında Başkan Mustafa Çetin Dr. Hacı Bayram Zengin’e çiçek takdim etti. Daha sonra katılımcılar kurulmuş olan 11 stantı gezdi. Kültür Merkezi Bahçesi’nde konuşlanan mobil KETEM aracı kanser taramalarını sürdürürken Kızılay Kan Bağış Aracı ve Kapaklı Belediyesinin İkram Aracı da hizmetlerine 2 gün devam edecek.