Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanı Halil İbrahim Kart, haftalık basın açıklaması yaptı. Açıklamasında hükümete yönelik sert eleştirilerde bulunan Başkan İbrahim Kart, “Asgari ücretle çalışan bir işçi 2003 yılında yıllık geliriyle 25,4 cumhuriyet altını alabilirken, 2023 yılında bu 9,5 altına geriledi. TEPAV’ın çalışmasına göre, 2022 verilerine göre asgari ücret giren 4,15 milyon hanede 16 milyon kişi yaşıyor. Bir asgari ücretlinin çalıştığı hane sayısı 3 milyon. Bunlar içinde hanede sadece bir asgari ücretlinin gelir getirdiği hane sayısının 2,95 milyon olarak belirlendi” dedi.
Saadet Partisi Tekirdağ İl Başkanı Halil İbrahim Kart, düzenlediği basın toplantısında ekonomi konusuna ağırlık verdi. Başkan Kart, açıklamasında şunları söyledi: “Sözlerime şehit olan askerlerimize Allah rahmet eylesin diyerek başlamak istiyorum. Şehit olan askerimizin sıvasız evi düştü sosyal medyaya. Anadolu’da söylenen bir “Yemen” türküsü vardı. “Zenginimiz bedel verir, askerimiz fakirdendir.” AKP döneminde fakirlik daha da artmış adeta küreselleşmiştir. Ülkemizde gıda fiyatları 43 aydır artmaktadır. Ama gelin görün ki, ücretler aynı oranda artmamaktadır. Birleşik Kamu İş’in araştırmasına göre, gıda fiyatlarındaki yıllık artış 2023 yılı sonunda yüzde 100,2 olarak gerçekleşti. Mevcut sistem toplumun güçlenmesini istememektedir. Çünkü güçlü toplumların güçlü liderlere ihtiyacı yoktur.”
“AHLAK VE MANEVİYAT BİTTİ”
Yaklaşık 21 yıldır Türkiye’ye tek parti hükümetinin idare ettiğini belirten Kart, “Tek başına her şeye hâkim olan ve her kurumu kontrol edebilme kabiliyeti geliştiren AKP hükümetinin geldiği noktaya baktığımızda; ortada güçlü bir toplum olmadığını görebiliyoruz. Gördüğümüz rantın meydana getirdiği seçkin kesim ve biten ahlak ve maneviyat. Ahlak bitmemiş olsaydı gümrükten 468 liraya giren kanser ilacını 21.693 liraya satar mıydılar?” ifadelerine yer verdi.
“HALKIMIZ KIRMIZI ET YEMEYİ UNUTTU”
Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 3,7 oranında artış kaydedildiğini ifade eden Kart, “Halkımız kırmızı et yemeyi unuttu. Tavuk eti ise kırmızı etle yarışa girdi. Böyle giderse kırmızı eti yakalaması an meselesidir. Çocuklarımız balık yemeği unuttu. Aralıkta önceki aya göre süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu harcamaları yüzde 3,2 oranında artarken, yağ fiyatlarındaki artış yüzde 2,9 olarak gerçekleşti. •%3: Aralık’ta bakliyat fiyatları yüzde 3,4, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri işlenmiş gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatları ise yüzde 2,4 arttı. %50: Gıda fiyatları son altı ayda toplam yüzde 50,5 oranında artış kaydetti” diye konuştu.
“SEBZE FİYATLARI İSE YÜZDE 212 ARTTI”
Kart, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu yıl aralıkta geçen yılın aynı ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 55,4, et-balık fiyatlarında 129,8, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 55,5 oranında artış oldu. Et ve balık fiyatlarında 2023 yılının tümünde yana yaşanan artış yüzde 129,8 oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 77,7 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 104,9, sebze fiyatları ise yüzde 212,7 oranında artış gösterdi.”
“16 MİLYON ASGARİ ÜCRETLE YAŞIYOR”
Herkesin ortak noktasının vatan olduğunu hatırlatan Kart, “Vatanımızda refah içerisinde yaşamak herkesin yaratılışından gelen hakkı değil midir? Bu durum bu şartlarda mümkün müdür? Asgari ücretle çalışan bir işçi 2003 yılında yıllık geliriyle 25,4 cumhuriyet altını alabilirken, 2023 yılında bu 9,5 altına geriledi. TEPAV’ın çalışmasına göre, 2022 verilerine göre asgari ücret giren 4,15 milyon hanede 16 milyon kişi yaşıyor. Bir asgari ücretlinin çalıştığı hane sayısı 3 milyon. Bunlar içinde hanede sadece bir asgari ücretlinin gelir getirdiği hane sayısının 2,95 milyon olarak belirlendi” şeklinde konuştu.
“2 BİN 417 ŞİRKET KAPANDI”
“Sistemin çarpıklığından, Türk bankacılık sektörü 21,8 trilyon liralık aktif büyüklüğe, sektörün toplam kredilerinin de 11 trilyon liraya ulaştı. Dolayısıyla ilk sıralarda olması gereken şirketlerin yerini bankalar aldı. Bu sistemde üretim yapmaktansa, bankadan faiz almak daha karlı hale geldi. 1 Eylül'den itibaren başlatılan kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemine 76 bin 780 başvuru oldu. Söz konusu başvurulardan 32 bin 98'i anlaşmayla sonuçlandı. 11 Ayda 19 bin şirket kapandı. TOBB verilerine göre, ilk 11 ayda 19 bin 931 şirket, kasımda ise 2 bin 417 şirket kapandı.”
“KAPANAN ŞİRKET SAYISI %46 ARTTI”
Kart, konuşmasına şöyle devam etti: “Kasım 2023’te, kapanan şirket sayısı 2022 yılının aynı ayına göre yüzde 46,7 kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 294 oranında arttı. Kapanan kooperatif sayısında yüzde 20,8 azalış oldu. Kasım’da 10 bin 403, ilk 11 ayda 116 bin 19 şirket kuruldu. 2023’ün ilk 11 ayında, 2022’in ilk 11 ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 7,3 kurulan gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 24,9 oranında azalmış olup kurulan kooperatif sayısı yüzde 67,5 arttı.”
“KANAYAN YARAMIZ EKONOMİ”
Başkan Kart, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Konuşmamı ağırlıklı olarak ekonomiye ayırdım. Malum halkımızın kanayan yarasıdır ekonomi. Ama sorunlarımız sadece ekonomi değildir. İç ve dış politikada yapılan yanlışlar, eğitimde geri kalmışlık ve dışa bağımlılıkta sorunlarımızın arasında hala yerini korumaktadır. Bir daha ki basın toplantısında bunlara ayrıntılı olarak yer vereceğim.”