
Çerkezköy Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇÇYDD) ve Çerkezköy Atatürkçü Düşünce Derneği (ÇADD), “Kıvılcımdan Aleve” adlı tek kişilik gösteriye ev sahipliği yaptı. Cumhuriyetin 100. Yılına özel düzenlenen programın konuğu Tarihçi Yazar Ertuğrul Sertbaş oldu. Ertuğrul Sertbaş’ın anlatımıyla, Atatürk’ün, Milli Mücadele yıllarından başlayarak ömrü boyunca bilim, teknik, eğitim, sanat ve ekonominin yaygınlaşması adına verdiği mücadele örnekleri uzun süre ayakta alkışlandı.
26 Nisan Çarşamba günü Çerkezköy Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen programın açılış konuşmasını Çerkezköy Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Başkanı Nigar Soyak yaptı. Derneğin kurucusu Prof. Türkan Saylan’ı minnetle yad eden Başkan Nigar Soyak, “Türkan Saylan Hocamız, Lebra Hastalarını tedavi çalışmalarında kız çocuklarının maddi yetersizlik nedeniyle okuyamadıklarını görünce bir gurup aydın arkadaşıyla birlikte 1989 yılında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğini kurdu. Amaçları eğitim yolu ile çağdaş birey ve çağdaş topluma ulaşmaktı” dedi.
“100 BİN ÖĞRENCİYE BURS VERİLDİ”
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğişube sayısının 125’e ulaştığını belirten Soyak, “1998 yılında Siirt’in Pervari ilçesi kaymakamı burada “Lisede okuyan hiç kız çocuğumuz yok, yardım edin” diye mektup yazınca 17 kız çocuğu öğrenci ile burs verilmeye başlandı. Böylece başlayan eğitim bursu, yıllar içerisinde binlerce ilköğretim ve yüksek öğretimde ki çocuklarımıza ulaştı. Şimdiye kadar 100 bin öğrenciye burs verildi. Yılda 23 bin öğrenciye burs veriliyor. Şube sayımız ise 125’e ulaştı” diye konuştu.
“71 ÇOCUĞUMUZ VAR”
Çerkezköy’de 71 gencin eğitimine destek verdiklerini belirten Soyak, “Çağdaş yaşamı Destekleme Derneği Çerkezköy Şubemiz ise 1995 yılında kuruldu. 28 Yıl boyunca sevgili başkanlarımız yıllar boyunca yoğun emek ve özveriyle derneğimizi bu günlere taşıdı. 6 Yıldır Çerkezköy Şubesi’nin başkanı olarak bu görevi arkadaşlarımla birlikte ben yürütüyorum. Çerkezköy’de 19’u yüksek öğretim, 52’si orta öğretim olmak üzere 71 çocuğumuz var” ifadelerini kullandı.
“ÇOCUKLARIMIZIN HAYATA UMUTLA BAKMASI”
Soyak, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Amacımız çocuklarımızın hayata daha umutla bakması. Bunun içim iletişim, işbirliği, eleştirel düşünce ve yaratıcılık gibi 21. Yüzyılın yetkinlikleriyle donatımlı hale gelmeleri. Amacımız eğitime, sanata, bilime destek vererek, bilim adamları, sanatkarlar ve sporcular yetiştirmeye katkı sağlamak. Ne demiş Türkan Saylan, “Eğer bir yerde bilime, demokrasiye, barışa ve aydınlığa aç bir çocuk senin ışığını bekliyorsa senin sönmeye hakkın yoktur, ışıyacaksın, ölüme saniyeler kalmış olsa bile.”
“SALDIRILARINI DOĞALLAŞTIRMAKTADIRLAR”
Programın bir diğer konuşmacısı Çerkezköy Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Dündar Orhan oldu. Atatürkçü Düşünce Derneği’nin 19 Mayıs 1989 Yılında kurulduğunu belirten Dündar Orhan, “ADD bundan 34 yıl önce kuruldu. Şimdi 34 yıl geriye gittiğimizde, bu günlerle karşılaştırdığımızda neler yaptığımıza bir bakalım. Bunu anlayabilmek için ADD’nin kuruluş amaçlarını sıralamamız gerekir. Atatürk’ün bedensel varlığının aramızdan ayrılmasından cesaret alan içte ve dıştaki kimi olumsuz güçler, onun yeni Türk Devletin 19 Mayıs 1919 yılı üzerinden tam 70 yıl geçtiği bu günlerde Atatürk devrim ve ilkelerine karşı açık ya da kapalı saldırılarını doğallaştırmaktadırlar. Bundan daha kötüsü planlı ve sinsi bir çalışma ile onun devrim ve ilkelerini gelecekte yok etmek çabası içerisindeler” şeklinde konuştu.
“CUMHURİYETİNİ KURAN DEHADIR”
Atatürk’ün sadece bir asker olmadığına dikkat çeken Orhan, “Atatürk sadece bağımsızlığı tümüyle tehlikeye düşmüş Türk Ulusu’nu ve yurdunu Emperyalist güçlerin işgalinden kurtaran bir büyük asker değildir. O bunun çok daha ötesinde siyasal, kültürel ve ekonomik alanlar başta olmak üzere her alanda bağımsızlığımızı yok edici ya da kısıtlayıcı olumsuzlukları yok eden ulusal egemenliği gerçekleştirerek Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran dehadır. Kişisel inançlara dokunmayarak toplumumuzu orta çağ zihniyetinden kurtarıp sürekli bir şekilde çağdaş ve uygar olmanın ve öylece kalmanın yollarını gösteren rehberdir” ifadelerine yer verdi.
“HER TÜRLÜ SÖMÜRÜYE KARŞI ÇIKTI”
Orhan, konuşmasına şöyle devam etti: “Akla dayalı laik düşünce, laik hukuk ve laik öğretim sistemlerinin toplumun yaşamında egemen kılan; yüzyıllarca 2. Sınıf insan durumuna düşürülmüş Türk Kadınını gerçek yerine yükseltip, eşit haklara sahip insan ve yurttaş yaparak içten ve dıştan kaynaklanan her türlü sömürüye karşı çıkarak halkın yalnız siyasal değil ekonomik ve sosyal alanlarda da gerçek efendi durumuna gelmesini ve tüm yurttaşların güvencesini devletin amaçları saymıştır.”
“IRKÇILIĞI REDDETMİŞTİR”
Orhan, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Yurdumuzun yer altı ve yerüstü zenginliklerinden Türk Halkı’nın yararlanmasını benimseyen ve kabul ettiren, misakı milli sınırları içerisinde ben Türküm diyen herkesin Türk olduğu ölçütünü gerçekleştirerek ırkçılığı reddetmiştir. Çağdaş Türk Ulusalcılığını yaratarak bunu geleceğimizin temel ilkelerinden biri yapan her yurttaşın, eğitim, bilim ve sanattan payını almasını, fikri hür, irfanı hür kuşakların yetiştirilmesine, bütün insanlık ve ulusların bir parçası olduğuna vurgu yaparak insanlığın bütünleşmesi düşüncesinin tohumlarını atan çağdaş devlet kurucusudur.”
İZMİR MARŞI OKUNDU
Konuşmalar sonrasında Tarihçi Yazar Ertuğrul Sertbaşsahne aldı. Ertuğrul Sertbaştek kişilik gösterisinde Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın hayatı boyunca bilim, sanat, teknoloji ve ekonominin gelişmesi adına bireylere tanıdığı imkanlar ve bu imkanlar sonucunda ortaya çıkan hizmetlere dair örnekler verdi. Uzun süre ayakta alkışlanan Gazi Paşa, bir kere daha rahmet ve minnetle yad edildi. Program, katılımcıların hep birlikte İzmir Marşını okumasıyla son buldu.
YOĞUN KATILIM SAĞLANDI
Programa, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çanakkale ve Trakya Sorumlusu Recep Ayaz, ÇYDD Başkan Yardımcısı Av. Sedat Durna, Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Adayı İsmail Doğaroğlu, Türk hava Kurumu Çerkezköy Şube Başkanı Serkan Karagöz, Yazar Hayri Varol, Ressam Nazmi Metin ve vatandaşlar katıldı.


