Güncel
Giriş Tarihi : 02-08-2024 15:26   Güncelleme : 02-08-2024 15:30

Emeklileri görmeyen bir iktidar

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar TBMM Genel Kurulunda görüşülen vergi kanunu hususunda eleştirilerde bulundu. Nurten Yontar, “Torba yasa olarak meclise sunulan içi boş ve sadece sözde kalan Vergi Kanunu tüm itirazlarımıza rağmen AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. Türkiye’nin vergi politikasının aksayan ciddi birtakım sorunları bulunmaktadır. Vergi yükünün dağılımının adil olmaması en önemli problemlerden biridir” dedi.

Emeklileri görmeyen bir iktidar

Cumhuriyet Halk Partisi Tekirdağ Milletvekili Nurten Yontar, AKP ve MHP oylarıyla meclisten geçen vergi kanunun adil olmadığını belirtti. Yontar konuşmasında şunları söyledi: “Anayasamızın 73’üncü maddesinde ödeme gücü ilkesi tanımlanmıştır. Buna göre, "Herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı maliye politikasının sosyal amacıdır." demektedir. Ancak vergi sistemimiz ödeme gücü ilkesinden uzaktır. Ülkemizde vergi yapısı dolaylı vergilere dayalı olup, harcamalar üzerinden alınan KDV, ÖTV gibi vergilerin payı yüzde 65 iken gelir ve servet unsurları üzerinden alınan dolaysız vergilerin payı yüzde 35’dir.”

VERGİ TABANA YAYILMIYOR

Verginin tabana yayılmadığını, çok yüksek bir kayıt dışılık oranının varlığını sürdürdüğünü ve bir ekonomik yapının hüküm sürdüğünü sözlerine ekleyen Yontar, “Vergi sisteminde bir bütünsellik bulunmamaktadır. Özellikle torba kanunlarla belli alanlarda getirilen vergi düzenlemeleri, istisnalar ve muafiyetler vergi kanunlarında sistematik bir bütünlükten yoksun bir yapı ortaya çıkarmıştır. 2003-2023 arasında 14 adet vergi affı kapsamında matrah artırımı ve varlık barışı kanunu çıkarılmıştır. Böyle bir ortamda sağlıklı işleyecek bir vergi sistemi kurmak ve mükelleflerin vergilerini düzenli olarak ödemelerini sağlamak mümkün gözükmemektedir” ifadelerine yer verdi.  

“TÜRKİYE’NİN BEKLENTİSİDİR”

Yontar, konuşmasına şöyle devam etti: “Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizim de en çok üzerinde durduğumuz konulardan biri, çiftçinin kullandığı mazottan, tarımsal amaçlı kullanımdan ÖTV alınmamasıdır. Bu kanun teklifinde ona ilişkin bir düzenleme yoktur. Sonuç olarak, önümüze getirilen bu kanun teklifi son derece yetersiz bir düzenleme olup, kamuoyunda vergi adaletinin sağlanması yönünde oluşan beklentilere cevap vermemektedir. Ancak vergi adaletinin bir an önce sağlanması sadece parti olarak bizim değil tüm Türkiye’nin beklentisidir.”

 “VARLIK BARIŞI GİBİ UYGULAMALARA SON VERİLMELİDİR”

Yontar, eleştirilerine şöyle devam etti: “Öncelikle yüzde 65’ler seviyesinde olan Dolaylı Vergilerin Toplam Vergi Gelirleri içindeki payının azaltılması gerekmektedir. Vergi Affı, Varlık Barışı gibi uygulamalara son verilmelidir. AKP hükümetleri tarafından af beklentilerinin ortadan kaldırılmasını sağlayacak düzenlemeler yapılmamıştır. Aksine vergi ve prim affı niteliğinde birçok düzenleme yapmıştır. 1924-2000 yılları arasında 26, 2002-2023 yılları arasında 14, AF kanunu çıkarılmıştır. Yani AKP döneminde neredeyse her 1,5 yılda bir af çıkartılmıştır.”

“HİÇBİR DÜZENLEME YOK”

Yoksulluğun kaldırılmasına ilişkin hiçbir düzenleme yapılmadığını sözlerine ekleyen Yontar, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Bugün ülkemizde gelir dağılımı, Cumhuriyet tarihinin en kötü günlerini yaşamakta olup görüşülen kanun teklifinde, emekli maaşları ve asgari ücret artışlarına ilişkin, kamuda çalışan taşeronların kadroya alınmasına, sendikal örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasına, daha adaletli bir gelir dağılımının sağlanmasına ve yoksulluğun ortadan kaldırılmasına yönelik hiçbir düzenleme yoktur.

AdminAdmin