Güncel
Giriş Tarihi : 04-12-2023 15:30   Güncelleme : 04-12-2023 15:30

Çakır “Emekliler sürünüyor”

Çakır “Emekliler sürünüyor”

Disk Emekliler Sendikası, 10 Aralık Pazar Günü saat 13.00’da Ankara Anıtpark’ta miting düzenleyecek. AK Parti hükümetinin yoksullaştırma politikalarına ve emeklilikte ayrımcılığa, eşitsizliğe, adaletsizliğe karşı insanca yaşam taleplerini dile getirilecek.

Düzenlenecek miting konusunda açıklamada bulunan Disk Emekli-Sen MYK Üyesi Mehtap Çakır, Disk/ Emekliler Sendikası olarak, emekli mücadelesi içinde en büyük sendika olduklarını belirtti. Mehtap Çakır, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Konfederasyonumuz Disk'ten aldığımız güçle, Disk'e bağlı tek emekliler sendikası olmanın verdiği sorumluluk bilinciyle 16. Milyon emeklinin örgütlenmesi, haklarının farkında olup hakkı olanı talep etmesi için Türkiye çapında örgütlenmeyi büyütmek önceliğimizdir ve bu konuda çalışmalarımızı yürütüyoruz.”

“EMEKLİLER YAŞAMIYOR ADETA SÜRÜNÜYOR”

Emeklinin insanca yaşama hakkının gasp edildiğini belirten Çakır, “Emeklinin insanca yaşama hakkının gasp edildiği, herkes için olduğu gibi emekli içinde zor yaşam şartlarının artık katlanılamayacak duruma geldiği, siyasi iktidarın emekliyi, emekçiyi yok saydığı, devletin üzerinde adeta yük gördüğü son 21 yıllık süreçte, toplumun her kesimi ve biz emekliler yaşamıyor, adeta sürünüyoruz. Bu haksız gidişata dur demenin tek yolu, hakkımız olanın peşinde koşmak, on yıllarca çalışıp rahat bir emeklilik hayatına yatırım yaptığımızı düşünürken içine düştüğümüz yoksulluk durumuna itiraz etmek, haklarımızı aramaktır. Tüm bunlar için sendika çatısı altında örgütlenerek güç olmanın, sesimizin daha gür çıkmasının kaçınılmaz bir gerçek olduğu ayan beyan ortadır. Tüm emekçileri sendikamın Disk Emekliler Sendikasına üye olmaya davet ediyorum” ifadelerine yer verdi.

“ANKARA'DA BULUŞACAĞIZ”

Çakır, açıklamasına şöyle devam etti: “Emekli örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılması, sendikalı toplu pazarlık veya sözleşme hakkının alınması ile emeklilerin ekonomik, sosyal ve demokratik talepleri doğrultusunda eylem birliği oluşturduğumuz Tüm Emeklilerin Sendikası ve Emekliler Dayanışma Sendikası ile sendikamız DİSK Emekli-Sen'in ortaklaşa gerçekleştireceği 10 Aralık Ankara "Büyük Emekli Mitingi" nde olacağız. Taleplerimizi AKP iktidarına bir kez daha duyurmak için, itibarsızlaştırma, yoksullaştırma politikalarına ve emeklilikte ayrımcılığa, eşitsizliğe, adaletsizliğe karşı insanca bir yaşam ve toplu sözleşmeli sendika hakkımız ve gelirde adalet, vergide adalet için biz emekliler Ankara'da buluşacağız.”

“TALEPLERİMİZ ORTAK VE NETTİR”

Çakır, Asgari ücret belirlenirken, yoksulluk sınırının baz alınması gerektiğini belirterek, “Emekli maaşları insanca yaşanacak bir düzeye çekilmelidir. Kamu emekçilerine 8.077 lira ayrımsız bütün emeklilere ödenmelidir. En düşük emekli aylığı asgari ücret tutarında olmalı ve alt sınır olarak (kök ücret) kabul edilmelidir. Asgari ücret belirlenirken yoksulluk sınırı baz alınmalıdır. Her emekli ve hak sahibine yılda 4 defa asgari ücret tutarında yasal ve resmi ikramiye ödenmelidir. Sağlıkta katkı payı kaldırılmalı, şehir içi toplu taşımada emekliler ve hak sahiplerine ulaşım ücretsiz olmalı, özel halk otobüsleri kamulaştırılmalıdır” uyarısında bulundu.  

“ENGELLER KALDIRILMALIDIR”

Çakır, diğer taleplerini şu şekilde sıraladı: “EYT Mağdurlarının yeni mağduriyetleri ortadan kaldırılarak kademeli bir geçiş sistemi kabul edilmeli, emekliler arasında ki uçurumun giderilmesi için acilen bir intibak yasası çıkarılmalıdır. 2024 yılı bütçesi emeklilerin talepleri dikkate alınarak yapılmalıdır. Emeklilerin sendika kurmaları önündeki engeller kaldırılmalıdır. Hak ettiğimiz insan onuruna yaraşır bir yaşam için, emeklilikte ayrımcılığa, eşitsizliğe, adaletsizliğe karşı 10 Aralık 2023 pazar günü saat: 13:00'da Ankara Anıtpark'ta yapılacak "Büyük Emekli Mitingi" ne sendikaları, siyasi partileri, demokratik kitle örgütlerini, oda ve baroları, kadınları, gençleri kısaca emekli olan olmayan bütün halkımızı davet ediyoruz.”

AdminAdmin