Güncel
Giriş Tarihi : 15-12-2023 06:56   Güncelleme : 15-12-2023 06:56

Başarı, devam eden bir yolculuktur

Başarı, devam eden bir yolculuktur

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin yılsonu değerlendirme toplantısı düzenledi. Ahmet Çetin, yönetim kurulu üyeleri ve basın mensuplarının katıldığı toplantıda 2023 yılında gerçekleştirilen çalışmalar konusunda açıklamalarda bulundu. Çetin, “Üyelerimiz, bölgemiz ve ülkemiz için durmadan çalışmaya, üretmeye, katma değer sağlamaya devam edeceğiz. Başardıkça daha da ilerisini hedefleyeceğiz. Çünkü başarı, son durak değil, devam eden bir yolculuktur” dedi.

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Çetin14 Aralık Perşembe günü basın toplantısı düzenleyerek 2023 yılına dair değerlendirmelerde bulundu. Bölgenin gelişimi adına gerçekleştirilebilecek hedefler belirlediklerini ifade eden Çetin, “Esnaf, sanayici, tüccar hep birlikte kazanacak dedik. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası olarak Üyelerimizin hem kişisel hem de iş hayatlarına katkı sağlayacak eğitimlerimizin sayısını artırdık. Yurtdışından gelen iş insanlarını Odamızda misafir ederek, bölgemizdeki firmalarımızla birebir iletişim kurmalarını sağladık. Eğitim vakfımızın temellerini attık. Dijital dönüşüm kapsamında birçok yeniliği odamız bünyesine dahil ettik. Bu sayede üyelerimiz bulundukları her yerden, web sitemiz üzerinden birçok bilgi ve belgeye ulaşabilmektedir” diye konuştu.

“DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜ ODAMIZDAN BAŞLATTIK”

Oda bünyesinde pek çok yeniliği hayata geçirdiklerini belirten Çetin, “1 yıl içerisinde de gerçekten hızlı aksiyonlarla birçok yeniliği hayata geçirdik. Öncelikle Odamızın dijital dönüşümünü tamamlaması adına web sitemizde ve Odamızın demirbaşlarında yeniliklere, değişimlere gittik. Dijital dönüşümü Odamızdan başlatarak, tüm üyelerimize yaymamız lazım. Dijitalleşme artık hayatın her alanında kaçınılmaz bir boyuta ulaşmıştır. Biz de bu kapsamda gerek eğitimlerimizde gerekse de ziyaretlerimizde üyelerimize dijitalleşmenin önemi ve faydalarını anlattık” dedi.  

“ÖNEMLİ ADIMLAR ATTIK”

Çetin, konuşmasına şöyle devam etti: “Göreve gelmemizden kısa bir süre sonra Yüksek İstişare Kurulumuzu hayata geçirdik. Yüksek İstişare Kurulumuzdan çıkan kararların önemle takip edilmesi gerektiğine inanıyorum. Bölgemizde yer alan sanayici, esnaf ve tüccarlarımızın önde gelen isimlerini kurulumuza dahil ederek, tecrübelerini, fikirlerini gelecek kuşaklara da aktarma konusunda adımlarımızı atalım istedik. Birçok faaliyette de önemli adımlarda bulunduk. Ve birlikte daha çok işler yapacağımıza inanıyorum.”

“MADDİ KAYBA NEDEN OLUYORDU”

Çetin, konuşmasının devamında şunları söyledi: “K türü yetki belgesinin odamızdan alınmasını sağladık. K türü yetki belgesinin odamızdan alınması üyelerimizi büyük külfetten kurtaran bir adım oldu. K türü yetki belgesi normal şartlarda İl merkezlerinden alınabiliyordu. Bu da üyelerimizin için hem zaman hem de maddi bir kayba neden oluyordu. Şu an ihtiyaç halinde K türü yetki belgelerini kolaylıkla odamızdan alabiliyorlar. Ardından Hemen ardından yine üyelerimiz için önemli bir hizmet olan dijital takograf kartının da yine odamızdan alınabilmesini sağladık.”

“ÖNEMLİ BİR ROL ALDIK”

Oda üyelerinin global pazarda yer almasını sağladıklarını belirten Çetin, “İhracat yapan ve henüz yapmamış olan üyelerimizin de burada daha fazla tutunmalarını, rekabetçi güç olmalarını sağlamak adına Dış İlişkiler ve İhracat birimimizde personel sayımızı arttırdık. Üyelerimize daha güçlü hizmet verebilmek adına attığımız bu adımda İhracat Danışmanı da bünyemize dahil ettik. Üyelerimiz, kendi üretimlerine uygun yeni pazarlar bulması, hedef kitleye ulaşması adına çalışmalar yürüttük. İlk ve son aşamada yapılan yazışmalarda izlenilmesi gerek yolu anlattık. Bu vesile ile birçok üyemizin ilk ihracatını gerçekleştirmesinde önemli bir rol aldık ki bunların da diğer üyelerimiz için birer teşvik unsuru olması adına özel videolu röportajlarımız ile yayımladık” ifadelerine yer verdi.  

“ARTTIRMASINA VESİLE OLDUK”

Çetin, açıklamasına şöyle devam etti: “Üyelerimizin ihracata açılmasını hedeflerken bir yandan da Tedarikçi Günleri programımızı hayata geçirdik. Burada ise yerel anlamda üyelerimizin birbiri ile iletişimini arttırmasına vesile olduk. Bölgemizin önde gelen firmalarının ara ürünlerde yine bölgemiz KOBİ’lerini tercih etmeleri adına firma yetkililerini bir araya getirdik. Tedarikçi günleri programımızın firmalar arası görüşmeleri hala devam etmektedir. Saray’dan Veliköy’e; yerelden uluslararası pazara üyelerimizin fayda sağlayacak her noktada bulunuyoruz ve bulunmaya da devam edeceğiz.”

“HEDEFİMİZ ÇOK AMAÇLI FUAR MERKEZİ”

Fuar konusuna değinen Çetin, “Bölgemiz ticaretinin kalbinin attığı 7. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı, yine birçok firmamızın yeni iş insanları ile tanışması ve yeni ticari anlaşmalara imza atmasına vesile oldu. Fuar öncesinde üyelerimize iki kez olmak üzere fuarcılık eğitimi verdik. Fuar sonrası gerçekleştirdiğimiz memnuniyet anketlerimizde elde ettiğimiz veriler, katılımcılarımızın büyük bir çoğunluğunun fuarımızı oldukça başarılı bulduğunu gösteriyor. Önümüzdeki sene gerçekleşecek olan fuarımızın, daha da geniş kitlelere ulaşacağına inanıyorum. Fuarımızın bölgesel değil uluslararası fuarlar arasında yer alması da hedeflerimizden bir tanesi. Aynı zamanda ilerleyen süreçte paydaşlarımızla birlikte, yılda sadece bir kere değil aktif bir şekilde hizmet verecek olan çok amaçlı fuar merkezi kurmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.  

“PROTOKOLLER İMZALADIK”

“Bölgemizde atılması gereken önemli adımlardan bir tanesi de eğitim alanında ki bu benim kişisel olarakta önem verdiğim konulardan bir tanesi. Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası, bölgemizin eğitim sorunlarına önemli destekler sağlamış bir kurum. Mevcutta ise Kapaklı ilçemizde bir okul inşaatımızın yapımı hızla devam etmektedir. Eğitime, bölgemize önemli projelerle katkıda bulunmak için genç fikirlerle de bir araya geliyoruz. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitemizle imzaladığımız işbirliği protokolümüzün ardından Marmara Üniversitemiz ile de bir işbirliği protokolümüzü imza altına aldık. Genç fikirlerle ülkemize değer katacak farklı projelere de imza atacağımıza inancım sonsuz.”

“DAHA GÜZEL HALE GETİREBİLİRİZ”

Bölge sorunlarına temas eden Çetin, “Bölgemizin önemli eksiklerinden bir tanesi makro planlarının olmaması. Türkiye’nin altın boynuzu Trakya’da makro planlara ihtiyaç var. Bölgemizin 30 yılını kapsamayan sürdürülebilir makro planlar oluşturmalıyız. Eğitimden sosyalleşmeye; sanayiden tarıma geleceğimizi şekillendirecek ve daha güzel, daha sağlıklı yarınlara ulaşmamızı sağlayacak planlarımızın olması lazım. Makro planlar, yapılırken bölgenin tüm kurumları, yerel yönetimleri, STK’ları planın içerisine dahil olmalıdır. İşbirliği içerisinde yaşayan, sürdürülebilir, doğayı tahrip etmeden oluşturulan termin süreleri belli çalışmalar ile geleceğimizi daha güzel hale getirebiliriz.” İfadelerini kullandı.

“DAHA ÇOK FAYDALANMALIYIZ”

2026 yılından sonra karbon ayak izi ve yeşil dönüşümün ihracat üzerinde büyük etkisi olacağını ifade eden Çetin, “Geleceğimiz adına önemli konulardan bir tanesi de yeşil dönüşüm. Karbon ayak izinin azaltılması hususu sadece ülkemizde değil dünyada büyük önem taşıyor. Bu kapsamda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz (TOBB) de önemli bilgilendirmeler ve adımlar atarken biz de Oda olarak çalışmalar yürütüyoruz. TOBB Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Marmara Bölgesi İstişare Toplantısında karbon ayak izi hususunun ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ifade etti. Üyelerimizi yeşil dönüşüme teşvik ediyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin artması adına çalışmalar yürütüyoruz” şeklinde konuştu.  

“SAYISINI ARTTIRMALIYIZ”

Güneş enerjisinden faydalanmanın önemine dikkat çeken Çetin, şunları söyledi: “Güneş enerji sistemlerinden daha çok faydalanmalıyız. Özellikle sanayi bölgemizde yönlendirmelerimiz sonrasında solar enerji sistemlerini tercih eden firmalarımız var. Bunların sayısını arttırmalıyız. Düzenlediğimiz eğitimlerde de enerji sistemlerinin faydalarına, kullanım şekillerine ve teşviklerine önem veriyoruz. Önümüzdeki senelerde gerçekleştireceğimiz ihracatlarda karbon salınımı, yeşil dönüşümün kullanımı önemli rol oynayacak ve belirlenen şartları taşımayan firmalarımız engellerle karşılaşacak.”

“SORUNLARLA KARŞILAŞACAĞIZ”

Bölgede yaşanan su sorununa seğinen Çetin, “Bölgemizin en önemli ve ivedilikle çözülmesi gereken sorunlarından bir tanesi de yer altı su kaynaklarının azalıyor olmasıdır. Her geçen gün, su seviyemiz daha aşağı gidiyor. Ve yakın gelecekte artık bölgemizde çok önemli su sorunları yaşayacağız. Şu an çok yaşlı bir suyu kullanıyoruz. Gerekli adımları atmazsak ağır metalleri içeren su seviyesine ulaşmamız çok uzun süremeyecek. Çözüm olarak atılması gerek adımlardan bir tanesi Tuncu ve Meriç Nehirlerinden boşa akan ve bizim hakkımız olan suyun, Trakya’daki boş alanlara taşınmasından geçiyor. Bu maliyeti yüksek bir çözüm. Ama eğer bu sorunu çözemezsek yakın gelecekte bu maliyetin kat ve kat üstünde sorunlarla karşılaşacağız” diye konuştu.

“YATIRIMLAR DEVAM EDİYOR”

“Her geçen gün daha da büyüyen, sadece ülkemizin değil yatırım alanında dünyanın cazibe merkezi haline gelen Çerkezköy, Kapaklı ve Saray bölgemizde üretim ve istihdamı destekleyen yatırımlar devam ediyor. Fakat bölgemizde oluşan sorunlardan bir tanesi kalifiye personelde yaşadığımız azalma. “Ara eleman” diye tabir edilen fakat aslında “aranan çalışan” sayısının artışı için Çerkezköy Kaymakamlığımız, Odamız, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüz, Meslek Liselerimiz ve İşkur ile iş birliği içerisinde oluşturduğumuz komisyonda bu konu üstünde çalışmalarımız devam ediyor. Komisyonda güzel fikirlerin oluştuğunu ve gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından bölgemizdeki bu sorun için önemli bir adımın atılmış olacağını da belirtmek isterim. Bu soruna çözüm yollarından bir tanesi de bölgede işçi evleri sitesinin kurulması olacaktır.”

“GEREKLİ SUNUMLARI YAPACAĞIZ”

 “Sürekli gelişen, geliştikçe katkı sağlayan, yurtiçi ve yurtdışından birçok önemli yatırımcının ilk durak noktası olan Çerkezköy, artık ulusal anlamda bir marka olduğunu belirtmek isterim. Özellikle üretimin üssü olması ve ülkenin en önemli sanayi bölgelerinden bir tanesi olması ile Çerkezköy artık sınırlarını aşmış bir durumdadır. Gelişiminin daha da artması yaşanan sorunlara hızlı çözümlerin üretilebilmesi ve karara bağlanabilmesi, göç yükünü taşıyabilmesi ve ülkemize daha fazla katma değer sunması adına Çerkezköy’ün il olma vakti gelmiştir. Çerkezköy’e çizilen sınır çizgileri artık kendisine dar gelmektedir. Çerkezköy’ün il olması adına da Yönetim Kurulumuz ve Meclis Üyelerimizin katılımıyla oluşturduğumuz komisyonumuzun detaylı çalışmaları devam etmektedir. Bu konuda tüm çalışmalarımızı da hazırlayarak gerekli sunumları yapacağız.”

“GİRİŞİMLERİMİZ DEVAM EDECEK”

“Bölgemizin ihtiyaçlarından bir tanesi de araç muayene istasyonu. Bu konuda da meslek komitelerimiz de gerekli çalışmaları gerçekleştirdi, elde edilen bilgileri paylaştı. Çorlu-Çerkezköy arasındaki mesafe göz önünde bulunduruluyor fakat bunu Çerkezköy’den değil Saray’dan hesaplamamız lazım. Araç muayene istasyonu kurulması adına girişimlerimiz devam edecek. Aynı zamanda vize işlemlerinin Odamızda da yapılabilmesi için girişimlerimiz oldu. Bunun da sonuca kavuşması için çalışmalarımız devam edecek. İki konuda da girişimlerimiz olumlu sonuçlanırsa bölgemiz adına büyük bir değer olacak.”

“BAŞARDIKÇA DAHA İLERİ”

Çetin, konuşmasını şu cümlelerle noktaladı: “Bizler, üyelerimiz, bölgemiz ve ülkemiz için durmadan çalışmaya, üretmeye, katma değer sağlamaya devam edeceğiz. Başardıkça daha da ilerisini hedefleyeceğiz. Çünkü: Başarı, son durak değil, devam eden bir yolculuktur.

AdminAdmin