enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,8564
EURO
31,6134
ALTIN
1.894,51
BIST
8.036,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ
Az Bulutlu
20°C
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Hafif Yağmurlu
11°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C


RESTE, REST

04.05.2017
0
A+
A-

Avrupa Birliğinin Türkiye’yi denetimli ülkeler listesine alması ülkemiz açısından hoş olmayan sonuçlar doğuracaktır. Hiç kimse bu karadan sonra bir mucize beklentisi içerisine girmemeli. Bu karar, siyasi, ticari ve askeri alanlarda Türkiye’nin bir köşeye itilmesi manasına gelmektedir.

Bu kararın alınmasında etkili olan faktör, OHAL’in mütemadiyen uzatılması, dolayısıyla KHK ların peş peşe sıralanmış olmasıdır. Ancak her taşın altından ülkenin istikbaline yönelik şer planlarının  çıkması başka bir şekilde sonlandırılabilir mi?

Bir hayli zor..!

Hala sayısı binlerle ifade edilen zanlılar varken, yapılanmanın siyasi ayağı açığa çıkarılmamışken sanırım  OHAL’de davam etmelidir.



AB bundan rahatsız. Rahatsızlığını çeşitli şekillerde ifade ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan’da  AB’nin  kararlarına restle cevap veriyor.  Hatta üyelik konusunun tamamen rafa kaldırılması hususunda referandum yapılabileceğinin işaretlerini veriyor.

Bunun ülkemize yarar sağlayacağını düşünmüyorum. Var sayalım referandum sonuçlarına göre halkın çoğu müzakerelerin sonlandırılması, üyelik başvurusunun noktalanması yönünde görüş belirtti. Bu ne kadar doğru olabilir ki?  İnsanımız dış dünya ile bağları koparmanın neler getirip, neleri götürebileceğinin muhasebesini yapabilecek mi?

Kendi kendine yetebilen ülke konumundan dışa bağımlı ülke durumuna düştüğümüz ve  sınırlarımızın yangın yerine çevrildiği bir zamanda  restleşmenin doğru olduğunu hiç kimse iddia edemez. Bu restleşme on beş yıl önce yapılmış olsaydı bunu anlardım. Parçalanmamış komşularla  sıcak ilişkilerin sürdürüldüğü bir coğrafyada AB’nin kararlarının  ağır sonuçlarını belki hissetmeyebilirdik.

Ancak bu gün denetimli ülkeler  listesinde yer almamız hiçte hoş olmamıştır. Dış politika uzmanları AB’nin bu kararla yetinmeyeceğini; bu kararın arkasından  yaptırımların da gelebileceğine işaret ediyorlar. Bu da büyüme hedeflerinin küçülme yönünde seyredeceği manasına gelmektedir.

Abdullah Gül’ün  bu konuda kısa ancak gelecek açısından çok önemli bulduğum, “Reformlara önem verilmelidir” uyarısı dikkate alınarak dış ilişkiler konusunda yeni bir yol haritası çizilmelidir.

Bunu,  AB istediği için değil, istikrar ve gelişmeyi sağlamak ve  geleceğe güvenli adımlara yürüyebilmek adına sağlamak zorundayız.

Rest hususuna gelince; kartlar güçlüyse reste rest siyasi riyaseti, kartlar güçlü değilse sefaleti getirir.

Yazarın Diğer Yazıları
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.