Güncel
Giriş Tarihi : 28-09-2020 14:04   Güncelleme : 28-09-2020 14:04

Okçu Ülker Girgin'le röportaj:

Röportör: Okçuluk sporunu nasıl ve ne zaman ilgi duydunuz?

Okçu Ülker Girgin'le röportaj:

Röportör: Okçuluk sporunu nasıl ve ne zaman ilgi duydunuz?

Sporcu: Ülker Girgin: Okçuluk, eskiden beri ilgimi çeken bir spor dalı idi. İmkan bulur bulmaz araştırmaya başladım internet üzerinden milli sporcu Erdoğan Aygan'a ulaştım beni kendi antrenörü Metin Gazoz'a yönlendirdi. Metin hocanın kulübüne gittim. 2017 yılı Mayıs ayında ilk kez yayı elime aldım. Müthiş keyif almıştım. O günden beri de bütün zorluklara rağmen yayı elimden bırakmadım.

Röportör:  Okçuluğun sürekli bir uğraş olduğunu ve belli aralıklarla antrenman gerektiren bir spor olduğunu biliyoruz. Peki Çerkezköy de antrenmanlarınızı yapabilmeniz için size böyle bir imkan tanınıyor mu ?

Sporcu: Her spor dalında olduğu gibi okçulukta da sürekli antrenman şart. Haftanın 5 günü 2-3 saat  antrenman yapıyorum. Lakin bu sadece teknik antrenmanla sınırlı. Mesafe ve açık hava antrenmanı yapma imkanı bulamıyorum. Bir yıl öncesine kadar Kapaklı da yaşıyordum orada sağ olsun Yıldızkent Ortaokul'u Müdürü Levent Akın, okul bahçesini kullanmama izin veriyordu,tatil günlerinde çalışıyordum. Çerkezköy de henüz o imkanı bulabildiğimi tam olarak söyleyemem. Belediye'nin spor işlerine bir kez dilekçe yazdım ama pek ilgi çekmedi sanırım. Çerkezköy gençlik merkezi müdürü Emrah Baran hocama ulaştım. Gençlik merkezinin yanında boş bir alan olduğunu, orayı kullanabileceğimi söyledi. Sizde gelip gördünüz zemin aslında hiç uygun değil tekerlekli sandalyemle 70 m mesafe de ki hedefe gidip ok toplamak işkence oluyor. Otlar, çalılar içinde sandalyem gitmiyor, ayaklarım dikenlerle doluyor ve kaçan oklarım otların içinde kayboluyor. Yinede inatla mücadele ediyorum. Tabi gençlik merkezine gidip gelmemde sıkıntı. Ne engelliler derneğinden nede belediyeden hafta sonu engelli aracını kullanabilmem için şoför sağlanamadı. 14 Ekim'de Antalya'da yarışma var ona gitmek istiyorum. Bunun için belediyeye tekrar başvurdum 4-5 hafta hiç olmazsa normal bir araçla ulaşımım geçici bir süreliğine sağlanıyor

Röportör:  Normal şartlarda antrenmanınızı yapabilmeniz için nasıl bir alana ve ne gibi fiziki imkanlara ihtiyacınız var?

Sporcu: Bu konuda iki sıkıntım var. Birincisi 70 metre mesafesi olan düz bir alan. İkincisi ise ulaşım. Bu iki husus benim için çok  büyük sıkıntı.  Hafta sonları engelli araçları hizmet vermiyor hafta içi de ben çalışıyorum. Tabi bir de malzeme almak sıkıntısı var. Şuanda 6 tane yarışma okum var ve yarışmaya 6 okla giriliyor. Yedek hiç okum kalmadı. yarışmada bir okum kırılsa yada kaybolsa otomatikman yarışmayı kaybederim. Böylede bir problemim var.  

Röportör:  Bu taleplerinizi 2 dönemdir belediye başkanlığı yapan Vahap Akay'a iletme imkanı bulamadınız mı?

Sporcu: Doğruyu söylemek gerekirse direk belediye başkanına ulaşma talebinde bulunmadım. Dediğim gibi birkaç ay önce spor işlerine yazmıştım sadece.

Röportör:  Pahalı bir spor olan okçulukta geçmişte size yardımı olan kişiler oldu mu?

Sporcu: Olmaz mı? Bir çok kişiden küçük büyük destek aldım. Metin hocam daha ilk gün pahalı bir spor olduğunu ve mutlaka ders almam gerektiğini söylemişti bunu kendi imkanlarımla başarabilmeme imkan yoktu. İstanbul'dan döndüğüm gibi o zaman  ki belediye başkanı İrfan Mandalı'ya gittim. Başkanım beni çok sıcak ve ilgiyle karşıladı. Dünya standartlarında yay takımımı dizdi  ve beni bir yıl boyunca düzenli bir şekilde her Cumartesi İstanbul'a antrenmana gönderdi. Tekerlekli sandalye konusunda ise Sakatlar Derneği Kapaklı Şubesi, Kapaklı Kent Konseyi, Seval Çetin ve Nursen Sert bana yardımcı oldu. Ancak yarışmalarda kullandığımız sandalye oldukça pahalıydı ve yardımımıza Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Sözdinler yetişti. Buradan hepsine ayrı ayrı çok çok teşekkür ediyorum. Var olsun, sağ olsunlar.

Röportör:  Şimdiye kadar kaç müsabakaya katıldınız ve dereceleriniz var mı?

Sporcu: Bir çok yarışmaya katıldım ama genelde bunlar karma yarışmalardı. Engelli ve sağlıklı sporcuların birlikte yarıştığı yarışmalar. Engelli yarışmaları yılda bir kez yapılıyor bu yıl pandemi dolayısıyla yapılmadı katıldığım iki yarışmanın birinden gümüş madalyayla döndüm.

Röportör:  Okçuluk konusunda hedefiniz nedir ?

Sporcu: İlk hedefim milli takıma girebilmek. İkincisi ise uluslararası yarışmalara katılmak ve milli marşımızı dünyaya dinletmek.

Röportör:  Çerkezköy ve Kapaklı'da okçuluk sporuyla uğraşan kaç sporcu var?

Sporcu: Şuanda bildiğim kadarıyla aktif lisansı olan 3-4 sporcu var ama antrenman yapabilme olanakları olmadığı için hepsinin yayı kasasında duruyor ve maalesef köreliyorlar

Röportör:  Antrenmana ne kadar zaman ayırabiliyorsunuz harcadığınız zaman başarılı olabilmeniz için yeterli mi?

Sporcu: Antrenmana günde 2-3 saatimi ayırıyorum. Düzenli bir şekilde çalışıldıktan sonra bence yeterli. Daha öncede dediğim gibi benim eksiğim açık hava mesafe antrenmanları. Hafta sonları açık havada 4-5 saat mesafe antrenmanı yapabilmeyi çok isterdim. Ulaşım ve alan sorununu çözmeyi başarabilsem daha hızlı yol alacağıma eminim ama maalesef şimdilik imkanım çok kısıtlı.

Röportör:  Bir okçu hem işini yapıp hem sporda  başarılı olabilir mi?

Sporcu: Zor ama imkansız değil. Başarı bir şeyi ne kadar çok istediğinize bağlı. Yani bir şeyi gerçekten çok ister, kafa yorar emek verirseniz er yada geç mutlaka başarırsınız. Ben 8-5 çalışan bir memurum. İş çıkışı eve geçip yemeğimi yedikten sonra haftada en az 5 gün  19:00-21:30 saatleri arasında antrenman yapıyorum. Yani sabah 7 den gece 22 ye kadar sandalyede oturuyorum. Bu da spora ne kadar gönül  verdiğimi anlatmak için yeterlidir sanırım.

Röportör: Okçuluk konusun da gençlere bir tavsiyeniz var mı ?

Sporcu: Bir sporcu ve sosyolog olarak gençlere ilk tavsiyem; branşı ne olursa olsun ama hayatlarına mutlaka sporun bir dalını katsınlar. Okçuluk sporuna ilgi duyan gençlerimiz için ise belediyemizin ve gençlik merkezimizin kursları var buralara baş vuru yapabilirler. Okçuluk sporu onlara disiplin, odaklanma, sabır, detaylı düşünme,denge gibi bir çok yetilerini geliştirmede katkı sağlayacaktır.

Röportaj: Asim Yavuz

AdminAdmin