Güncel
Giriş Tarihi : 11-11-2018 09:45   Güncelleme : 11-11-2018 09:45

Mustafa Türk: "Atatürk Evrenseldir"

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün  80

Mustafa Türk:
Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün  80. yıldönümünde Kapaklı'da  saygı ile anıldı. Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başlayan anma programı Kapaklı Anadolu Lisesi Konferans Salonunda çeşitli etkiliklerle devam etti. 09.05'te çalan siren sesleri ile hayatın durduğu Kapaklı'da  Mustafa Kemal Atatürk, ebedi hayata intikal edişinin 80. yıldönümünde sevgi ve özlemle yad edildi. Okunan İstiklal Marşı ile Anıt önünde son bulan program, Kapaklı Anadolu Lisesinde devam etti. Atatürk'ü Anma programına Kaymakam Mustafa Ünlüsoy, İlçe Emniyet Müdürü Yaşar Terzioğlu, Müftü İsa Aktaş, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kapaklı Temsilciliği üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, muhtarlar, okul müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

"EVRENSEL BİR KİŞİDİR"

Anadolu Lisesi öğretmen ve öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu program katılımcılara duygulu anlar yaşattı. Programda konuşan Anadolu Lisesi Müdürü Mustafa Türk, Atatürk'ü anlattı. Mustafa Kemal'in evrenselleşmiş bir deha olduğunu belirten Müdür Türk, "Türk ulusunu, bağımsızlığa kavuşturan, onu çağdaş uygarlığın ayrılmaz bir parçası gören ve çağdaş uygarlık düzeyine çıkaran, adı ve eserleri sonsuza kadar yaşayacak olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ölümünün 80.yılında saygıyla anıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk savaşlardaki başarılarıyla büyük asker, yönetimiyle büyük bir devlet adamı, görüşlerindeki sağlamlık, doğruluk, geçerlilik, uluslararası ilişkilerde güvenirlik, barış ve insan severlik değerleri ile de evrensel bir kişidir." Dedi.

"1981 ATATÜRK YILIYDI"

UNESCO'nun 1981 yılını Atatürk Yılı ilan ettiğini kaydeden Türk,  "Aynı çağda yaşayan, gerek kendi milletleri, gerekse dünya için endişe ve korku kaynağı olan bazı liderler, bugün ya unutulmuş ya da kötü miraslarıyla anılır oluştur. Atatürk ise sevgi ve saygı uyandırarak, Türk milletini çağ ile tanıştırmaya gayret edip varlığını teminat altına almaya yöneltmiştir. 1945 yılında kurulan UNESCO, Birleşmiş Milletler eğitim, bilim ve kültür örgütüdür. 1978 yılında Paris’te BM’nin UNESCO kültür kolu genel kurul toplantısı yaparken, başkanlık divanına 11 üye ülkenin teklifiyle bir önerge verilir." İfadelerine yer verdi.

"ATATÜRK, TÜM İNSANLIĞIN ORTAK PAYDASIDIR"

Türk, konuşmasına şöyle devam etti: "Bu önergede şu ifadeler bulunmaktadır: 'Üç sene sonra 1981 yılı geliyor. 1981, Atatürk’ün doğumunun 100.yıl dönümüdür. Atatürk elbette 20.yüzyılın en büyük devlet adamlarından biridir. Türkler o özel gün için çok özel olarak hazırlanıyorlar ama Atatürk’ü anmak bir tek Türklere bırakılmamalıdır. Çünkü Atatürk, tüm insanlığın ortak paydasıdır. Önümüzde 3 yıl var, 3 yıl hazırlanılmalıdır ve 1981 yılı bütün dünyada, Atatürk yılı olarak anılmalıdır.'  Bu önergeye bir delege itiraz eder: Atatürk’ün büyüklüğünü elbette biliyorum. Türkler için, insanlık için, çağdaşlaşma için ne anlama geldiğini de biliyorum. Buna rağmen bir kaygım var. Evet, Atatürk bir devlet, bir Cumhuriyet kurucusu. Fakat dünyada 200 devlet var, yarısından fazlası cumhuriyet. Bu kadar cumhuriyet kurucusu varken, bugüne kadar kimse için düşünmediğimiz bir olayı, şimdi bir tek Atatürk için düşünüyor olursak bu ileride başımıza bir iş çıkarır mı, bilmiyorum."

"ATATÜRK HERHANGİ BİR LİDER DEĞİLDİR"

Başka bir ülkenin sözcüsünün ise Atatürk konusunda ki konuşmasına yer veren Türk, "Bir başkası kürsüye gelir ve şöyle der: ‘Şimdi de George Washington’un doğumunun şu yılı, Napolyon’un ölümünün bu yılı, bu defa dünya onların da ölümünün veya doğumunun 150’nci, 200’üncü yıl dönümünü anmalıdır.’ derse ve bu seçkin kurul buna hayır yanıtını verirse, gereksiz yere kırgınlıklara yol açmış olmaz mıyız? Dolayısıyla Atatürk büyük bir lider ama onu tarihe bırakalım. Bana göre bu kararı geçmeyelim. Görüşüm budur, der ve yerine oturur. Bunun üzerine bir kişi daha söz alır. Kürsüye gelen o zamanın Sovyetler Birliği delegesidir. Daha o kürsüye yürürken salonda fısıldamalar başlamıştır. Konuşmacı yumruğunu masaya vurarak, 'genç delege arkadaşım hatırlatmak isterim ki Atatürk öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir, bırakın onu bir yıl anayı, her problemimizde çare olarak aramalıyız. 20. yüzyılda, hiçbir ülke bir Mustafa Kemal çıkarmadı ki, böyle bir kaygı söz konusu olsun. Bu mümkün değildir. Dolayısıyla bu karar bugün alınmalıdır. “ der ve yerine oturur. Oylamaya geçilir. Aleyhte konuşan İsveçlinin de olumlu oy kullanmasıyla o gün 1981 yılının Atatürk Yılı olarak kabulüne oy birliği ile karar verilir." Şeklinde konuştu.

"AYDINLIK TÜRKİYE’NİN SİMGESİ"

Türk, konuşmasını şöyle noktaladı: "Atatürk’ün doğumunun 100.yılı bütün dünyada 1981 Atatürk Yılı olarak kutlanmıştır. Burada önemli olan kararın alınması değil, bu karardan çok daha önemlisi kararın gerekçesidir. Gerekçede şunlar yazıyordu: "Atatürk uluslararası anlayış, işbirliği barış yolunda çaba göstermiş, üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkılapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayrımı göstermeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu. Aydınlık Türkiye’nin simgesi, büyük devrimci ve düşünce adamı Atatürk’ün kalbimizdeki erişilmez yeri, hiçbir zaman değişmeyecektir. Atatürk’ün büyük eserim dediği laik, demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ni, ülkesi ve ulusuyla bölünmez bir bütün olarak sonsuza kadar koruyacak ve yaşatacağız. Asırların pek nadir olarak yetiştirdiği dâhilerden olan Atatürk’ü, aramızdan ayrılışının 80. yılında rahmet ve şükranlar anıyor, aziz hatırası önünde saygıyla eğiliyoruz."

ÖĞRENCİLERE ÖDÜLLERİ VERİLDİ

Müdür  Türk’ün konuşmasından sonra 10 Kasım” temalı şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Anma programı sinevizyon gösterisi ve Atatürk Oratoryosu ile son buldu.  
AdminAdmin