enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,8559
EURO
31,5605
ALTIN
1.890,58
BIST
8.033,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ
Az Bulutlu
20°C
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
21°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C
Pazar Hafif Yağmurlu
10°C
Pazartesi Çok Bulutlu
10°C


Meme Kanseri Tedavisinde Beslenme?

Meme Kanseri Tedavisinde Beslenme?
19.10.2017
0
A+
A-

Özel Optimed Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Sinem Kaya, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ayı sebebiyle kanser ve beslenme konusunu anlattı.

Kanser, vücutta hücrelerin kontrolsüz çoğalarak belirli işlevi olan bazı hücreleri yok etmesiyle oluşan bir hastalıktır. Kanser, toplumda ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alır. Meme kanserinden korunma, ancak ona neden olan faktörlerin ortaya konması ve bunlardan uzak bir yaşam sürmekle mümkündür.

Kanserin Genel Nedenleri:

Toksik kimyasal maddeler; hava kirliliği, sağlıksız içme suyu, yanlış besin seçimi, yanlış besin hazırlama yöntemleri ve kötü beslenme, genetik, radyasyon, hormonlar ve diğer faktörler.



Meme kanseri artık korkunç bir hastalık değil önlenebilir ve erken tanı ile iyileştirilebilir bir hastalıktır.

Beslenme Şekli; kanser oluşmasında önemli faktörlerden biridir. Beslenme kanser oluşmasına etki ettiği gibi, kanser de kişinin beslenmesini etkilemektedir.

Beslenmenin Kanser Oluşumdaki Rolü:

Yetersiz diyet posası, zararlı ve yüksek dozda kullanılan katkı maddeleri, tütün ve alkol, aşırı veya yetersiz beslenme, uygun olmayan pişirme yöntemleri, küf ve toksinler.

Kanser Tedavisi Sürecinde Beslenme Önerileri:

Yeterli ve dengeli beslenilmelidir.

İdeal vücut ağırlığı korunmalıdır.

Yağ ve şeker tüketimi azaltılmalıdır.

Yağlı etlerden ve sakatatlardan mümkün oldukça uzak durulmalıdır.

Yiyeceklerde pişirme yöntemi olarak; buğulama, haşlama veya fırında pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.

Aşırı tuz tüketiminden ve turşu, salamura gibi fazla tuzlu yiyeceklerin tüketiminden kaçınılmalıdır.

Kanser önleyici maddelerden olan sebze ve meyveler günde en az 5 porsiyon kadar tüketilmeli ve bunun en az 2 porsiyonu yeşil yapraklı sebzeler veya portakal, mandalina gibi turunçgiller veya domates olmalıdır.

Kabuklu yenilebilen meyveler bol su ile yıkanarak kabuğu ile birlikte tüketilmelidir.

Ateşe doğrudan temas eden, çok yüksek sıcaklıkta pişirilen ve tütsülenmiş besinler tüketilmemelidir.

Haftada en az 2 porsiyon kuru baklagil (kuru fasulye, nohut, mercimek vb.) tüketilmelidir. Kuru baklagillerin haşlama suları dökülmemelidir.

Besinlerin saklama koşullarına dikkat edilmelidir.

Alkol ve sigara tüketilmemeli, sigara içilen ortamlarda bulunulmamalıdır.

Her gün en az 30 dakika egzersiz veya haftada en az 3-5 kez, 30-60 dakika süren orta şiddetli egzersiz yapılması (yüzme, bisiklet vb.) ve bu egzersizler yaşam boyu sürdürülmelidir.

Selenyum ve E vitamininden zengin, kanserden koruyucu olan posalı besinlerin (kepekli ekmek, çavdar ekmeği, yulaf ekmeği, bulgur, yarma vs.)tüketilmesine özen gösterilmelidir.

 

 

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.