enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,8960
EURO
31,4606
ALTIN
1.923,44
BIST
8.026,27
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ
Az Bulutlu
20°C
Tekirdağ
20°C
Az Bulutlu
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C
Pazartesi Çok Bulutlu
12°C
Salı Çok Bulutlu
12°C
Çarşamba Yağmurlu
11°C


Madde Bağımlılığı Anlatıldı

Madde Bağımlılığı Anlatıldı
30.12.2016
0
A+
A-

Özel İrmet Hospital Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. İsmet Kaygısız Kapaklı Yıldızkent Ortaokulu öğrencilerini bağımlılık konusunda bilgilendirdi. Yıldızkent Ortaokuluna Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında konuk olan  İsmet Kaygısız,  bir maddeyi elde etmek için bedensel ve ruhsal girişimde bulunmak, bırakma isteğine rağmen bırakamamak ve madde miktarının artırılmasının bağımlılık olarak tanımlandığını belirtti.

Bağımlılığın çeşitli özellikleri olduğunu ifade eden İsmet Kaygısız, “Bağımlılık bir hastalık olup, hayat boyu devam eder. Bu bozuk bir hayat tarzıdır. Kişi çevre ve arkadaşlarını kaybeder. Ailevi sorunlar baş gösterir. Ekonomik kayıplar yaşanır. Sağlık bozulur ve hayat artık kullanılan maddenin etrafında döner.”İfadelerini kullandı.

“ÇEŞİTLİ BAHANELER GELİŞTİRİLİR”

Bağımlılığın yaygınlaşmasında bir çok faktörün etkili olduğuna işaret eden  Kaygısız, sözlerini şöyle sürdürdü:  “Bazı kişiler belki kullanabilirim diyerek madde almaya başlamaktadır.  Korku ve merak da bir başka faktör olup, en çok yaygınlaşmasında ‘bir kereden bir şey olmaz’ düşüncesi etkilidir. Başlayan kişi daha sonraki zamanlarda bu son, bir daha asla kullanmayacağım diyebilmektedir. Ancak madde kullanımı ileriki aşamalarda ‘ben bağımlı olmam, istersem bırakırım’ şeklinde çeşitli bahanelere sığınılarak bırakılması zor olan bir alışkanlık haline gelir.” Diye konuştu.



“BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİDİR”

Madde kullanan kişilerde şu belirtilerin ortaya çıktığına işaret eden Kaygısız,  “Giysilerde ve nefeste maddenin kokusu, el, yüz ve giysilerde boya ve lekeler, kişinin kendisine gösterdiği özenin azalması, yeme alışkanlığının bozulması, zayıflama, bulantı, kusma, terleme,  gözlerde kanlanma, kas ve eklem ağrıları, kramplar, deride renk değişiklikleri, iğne izleri, halsizlik, yorgunluk, dikkat eksikliği, huzursuzluk, sıkıntı hissi,  depresyon, odada yalnız kalma, evde daha az vakit geçirme, arkadaş çevresinin değişmesi, yeni arkadaşlar edinme, daha fazla para harcama, okul ve iş yaşamında başarısızlık, bazen neşeli, sakin; bazen öfkeli olma, sinirlilik, aile ilişkilerin azalması, yasa dışı davranışlarda bulunma, uygunsuz para harcama” Şeklinde konuştu.

“SOLUNUM SAYISI DÜŞER”

Uyuşturucu maddeler ve etkileri konusuna da temas eden  Kaygısız, “Afyon, morfin ve eroin gurubu uyuşturucular  afyon bitkisinden elde edilmekte olup güçlü ağrı kesici ve sinir sisteminde yatıştırıcı etki yaparlar. Kullanıldıklarında sakinleşme, neşelenme meydana gelir. Kaygı ve sıkıntılar kaybolur. Düşünme yeteneği azalır. Kan basıncı düşer, nabız ve solunum sayısı azalır.

“YALANCI BİR KUVVET HİSSİ VERİR”

Kokain’in koka bitkisi yapraklarından elde edilen bir madde olduğuna dikkat çeken Kaygısız, “Kokainin uyarıcı etkisi olup, kullanıldığında yalancı bir kuvvet hissi verir. Konuşma isteği artar, kalp ve solunum yetmezliğine yola açar. Halüsinasyon ve cinsel uyarı meydana getirir.” İfadelerine yer verdi.

“BİRÇOK BAŞLAMA NEDENİ VARDIR”

İnsanların madde kullanmaya başlamalarının çeşitli nedenleri olduğunu hatırlatan Kaygısız, “İnsanlar madde kullanımına merak ettikleri için, içinde bulundukları gurup kullanıyorsa, guruba katılabilmek,  kendilerinin olgunlaştığını düşündükleri,  güvensizlik, yalnızlık, sıkıntı duyguları ile başa çıkamadıkları veya başa çıkma yöntemlerini bilmedikleri,  başarı ve performansı,  enerjiyi ve yaratıcılığı artırmak için başladıkları tespit edilmiştir.” Değerlendirmesinde bulundu.

“HAYIR DİYEBİLMELİYİZ”

Madde kullanım teklifinin tanıdık ve bilinen kişilerden geldiğine  dikkat çeken Kaygısız, sözlerini şöyle noktaladı: “Madde kullanımı teklifi  mahalle arkadaşı, okul arkadaşı, yeni tanışılan kişi ve her ne şekilde olursa olsun başında arkadaş olan kelimelerden geldiğini, madde bağımlılığına bulaşmamak için en etkili yolun böyle bir teklifte bulunana  hayır diyebilmektir.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.