enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
28,9304
EURO
31,2063
ALTIN
1.884,80
BIST
7.855,06
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ
Hafif Yağmurlu
6°C
Tekirdağ
6°C
Hafif Yağmurlu
Cuma Hafif Yağmurlu
6°C
Cumartesi Çok Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
12°C


Hayır Demeyi Öğrenmek, Güven Duygusunu Artırır

Hayır Demeyi Öğrenmek, Güven Duygusunu Artırır
15.03.2017
0
A+
A-

Psikolog Güneş Çalışkan madde bağımlılığı konusunda sporcuları bilgilendirdi. Bağımlılığının insan vücuduna zarar veren bir çok maddeyi içerdiğine  dikkat çeken Güneş Çalışkan, “Her şeyden önce kişi kendisi için neyin zararlı olup olmadığını bilmek zorundadır. Bir kereden bir şey çıkmaz denilerek başlanılan sigara ve diğer maddeler daha sonra insanın vaz geçemediği alışkanlıklar haline gelmektedir. Böyle bir bağımlılığa mecbur olmamak için, arkadaşlarımızı iyi seçmeliyiz” dedi.  

Sitespor,  Kapaklı Toplum Sağlığı Merkezi ve Kapaklı Belediyesinin otaklaşa organize ettiği seminer, Belediye Meclis Salonunda gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Psikolog Güneş Çalışkan, maddenin çeşitleri, bağımlılığın insan hayatındaki olumsuz etkileri, maddeye bulaşmakta arkadaş çevresinin katkısı ve madde bağımlılığından kurtulmanın yolları konusunda bilgiler verdi. Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Sitespor Antrönörü Abdullah İşar ve Sitespor altyapısının katıldığı seminerde konuşan Güneş Çalışkan, “Madde denildiğinde ilk olarak insanımızın aklına bonzai, esrar, eroin ve değişik etkileri olan haplar gelmektedir. Bunlar bağımlılık yapan zararlı maddeler olmakla birlikte, tütün mamulleri, gerektiğinden fazla internet ve telefon kullanımı da madde bağımlılıkları arasında yer almaktadır” diye konuştu.

“EN ÖNEMLİ FAKTÖR ARKADAŞ SEÇİMİDİR”

Madde bağımlılığının özellikle meraktan kaynaklanıp, arkadaş tavsiye ve ısrarı sonucunda kişinin hayatına girdiğini kaydeden Çalışkan konuşmasına şöyle devam etti: “Günümüzde yaygın hale gelen madde bağımlılığının  çocuklarımızın hayatında yer bulmasının başlıca nedenleri, maddenin kişi tarafından merak edilmesi, başlayan kişilerin hiç kullanmayanlara yönelik tavsiye ve ısrarı gösterilebilir. Buna maruz kalmamak için siz değerli gençlerin, arkadaş seçimlerini yaparken bu hususları dikkate almanız gerekmektedir”



“ZARARLARINA RAĞMEN BIRAKAMAMAK”

Bağımlığı tarif eden Çalışkan, “bağımlılık; maddeden zarar görüldüğü hâlde bu maddelerin kullanımının bırakılamamasıdır.  Madde bağımlılığından korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır. Bunların zararları ise kullanılan maddenin çeşidine göre değişmektedir. Bir genelleme yapacak olursak;  maddeler bağımlının vücudundaki savunma mekanizmalarını yok edip bağışıklık sistemini zayıflatır. Bağımlılık;  frengi, verem, AIDS, kanser, kangren, hepatit B ve hepatit C gibi birçok ölümcül hastalığa yakalanma riskini  artırır. Korku ve öfke (Bağımlılık yapıcı maddelerin kullanımı kişide zamanla kaygı, korku, düşmanlık ve paranoya meydana getirir.) Hafıza kaybı, nefes darlığı, ağız ve gırtlak kanseri, kalp krizi, dış görünüşte bozulma, solgun bir cilt, kendileri tarafından oluşturulan derin yaralar gözlenir. Bazı maddelerin yoğun kullanımı iştahı azaltır. Kullanıcılar âdeta bir iskelet gibi çok ince ve zayıf görünürler” değerlendirmelerinde bulundu.

“BİR ÇOK BELİRTİSİ VARDIR”

Madde kullanımının çeşitli belirtileri olduğunu hatırlatan Çalışkan, ” Aynı etkiyi sağlamak amacıyla kullanılan madde miktarını sürekli arttırmak, madde kullanmayı bıraktığında veya azalttığında fiziksel ve ruhsal yoksunluk belirtileri yaşamak, düşünülenden daha fazla madde kullanmak, madde kullanımını denetlemek ya da bırakmak için gösterilen çabanın sürekli boşa çıkması, maddeyi sağlamak, kullanmak veya bırakmak için çok fazla zaman harcamak, sosyal, mesleki ve kişisel etkinliklerini madde kullanmak sebebiyle azaltmak veya tamamen terk etmek, fiziksel veya ruhsal sorunlara yol açmasına rağmen madde kullanmayı sürdürmek, madde kullanımının belirtileri arasındadır” ifadelerini kullandı.

KISA VE NET CEVAP ‘HAYIR’DIR

Bağımlılık tuzağına düşmemek için neler yapılabileceği konusunda da açıklamalarda bulunan Güneş şunları söyledi: “Bağımlılık yapıcı bir maddenin kullanılma  olasılığı olan ortamlardan uzak kalarak kendinizi madde kullanımı ve bağımlılık riskinin dışında tutabilirsiniz. Size madde kullanma teklifinde bulunan kişiyi görmezden gelerek, ondan yüz çevirerek, onunla iletişime geçmeyerek ve onun yanından uzaklaşarak tavrınızı net olarak gösterebilirsiniz. Riskli yer ya da ortamlarda bulunmak zorunda kaldığınızda olumlu alışkanlıklara sahip arkadaşlarınızla birlikte olarak ortamın riskinden korunabilirsiniz. Herhangi bir madde kullanma teklifiyle karşı karşıya kaldığınızda “Hayır!” dedikten sonra karşınızdaki kişinin ısrar etmesini önlemek üzere konuyu değiştirip farklı bir şeyden bahsetmeye başlayabilirsiniz. Bağımlılık yapıcı maddelerle ilgili herhangi bir teklif geldiğinde verebileceğiniz en kısa ve net cevap “Hayır!” demektir. Hayır!” demek, güvenli davranışın bir göstergesidir. İstenmeyen taleplere ve tekliflere karşı “Hayır!” demeye başladıkça kişinin hayatı üzerindeki kontrol duygusu ve kendine olan güveni artar. Hayır!” demeyi öğrenemeyen kişi, madde kullanan arkadaşının madde teklifini de reddedemeyecek ve sonuçta bağımlılığın ilk adımı olan deneme basamağıyla karşı karşıya kalacaktır”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.