Güncel
Giriş Tarihi : 02-10-2018 18:53   Güncelleme : 02-10-2018 18:53

Büyükşehir'den Bir İlk Daha

Büyükşehir'den Bir İlk Daha
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, ilkleri gerçekleştirmeye ve yeni teknolojilerin uygulamaya geçirilmesinde öncü olmaya devam ediyor. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi, silindir ile sıkıştırılmış beton (SSB) yol uygulamasının ardından, yol zeminin mukavemeti arttıran modern bir teknik olan kireç stabilizasyonu çalışmalarını başlattı.

KİREÇ STABİLİZASYONU

Kireç stabilizasyonu, yol altyapısını oluşturan taban zemininde mevcut malzemenin mukavemetinin artırılarak kullanılabilmesi amacıyla, fiziksel veya kimyasal özelliklere sahip toz halinde kirecin nebati toprağa özel bir yöntem ile karıştırılması ve silindir ile sıkıştırılması sonucunda alt temel tabakasının sağlamlaştırılması işlemidir.

BÜYÜK FAYDA SAĞLAYAN BİR UYGULAMA

Kireç stabilizasyonu, özellikle killi zeminlerde büyük fayda sağlayan bir uygulanmadır. Killi zeminler, yüksek oranda su içerdikleri için yolun taşıma gücünü önemli ölçüde azaltmakta ve yol çalışmalarını zorlaştırmaktadır. Klasik yöntemde bu sorunu ortadan kaldırmak için zemindeki killi nebati toprak kazıma yöntemi ile kaldırılır, bir başka depolama alanına taşınır. Kazınan killi toprağın yerine, taş ocaklarından getirilen alt tabaka malzeme ile dolgu yapılıp, daha sonra üzerine yol katmanlarını oluşturan malzemenin serimi gerçekleştiriliyor.

DÜŞÜK MALİYET

Kireç stabilizasyonu uygulamasında ise herhangi bir hafriyat çalışması yapılmaksızın, iş makinesi ile karıştırılmak suretiyle zemindeki mevcut killi malzemeye yüzde 3-5 oranında kireç katılarak çok daha düşük maliyetlerle zemin güçlendirme çalışması yapılıyor. Sönmüş ve sönmemiş kirecin kullanıldığı kireç stabilizasyonu tekniğinde, işe öncelikle nebati toprağın kaldırılması işlemi ile başlanıp  ardından greyder ile üstyapı taban malzemesinin stabilizasyona hazır hale getiriliyor. Kirecin, serim makinesine yüklenmesinden sonra zemine uygun miktarda kireç seriliyor. Serilen kireç stabilizatör makinası ile dağıtılarak, parçalama ve karıştırma işlemi, ardından vibrasyonlu keçi ayaklı silindir ile zemin sıkıştırılıp  zemin arazöz yardımı ile sulanıp greyder ile düzeltiliyor.  Son olarak çelik bandajlı silindir ile sıkılaştırılıyor.

EKONOMİK ANLAMDA TASARRUF

Sonuç olarak kireç stabilizasyonu uygulaması sayesinde, yol zemininde iş makineleri kazıma işlemi yapılması, hafriyat malzemesinin depolama alanına nakli ve yine aynı zeminde yapılacak dolgu çalışması için uygun malzeme temini ve nakliye işleri gibi maliyetler ortadan kalktığından ekonomik anlamda büyük tasarruf sağlanıyor.

YOL YAPIMINDA KİREÇ STABİLİZASYONU DÖNEMİ

Kireç stabilizasyonu, Trakya’da ilk kez Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanmaya başlandı. Fen İşleri Dairesi tarafından Süleymanpaşa’ya bağlı Hürriyet Mahallesi’nde kireç stabilizasyonu uygulaması başarıyla gerçekleştirildi. Yürütülen çalışmaları Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri M. Zeki Gürcün yerinde inceledi ve personelden yapılan uygulama hakkında teknik bilgi aldı. Yolların daha sağlam ve uzun ömürlü olmasını sağlayan kireç stabilizasyonunun uygulanmasına, Fen İşleri Dairesi’nin programı doğrultusunda diğer ilçelerde ve mahallelerde de devam edilecek.​     ...
AdminAdmin