Çanakkale Geçilmez

"Türkler Çanakkale'yi zorlayan çağının en ileri tekniğine sahip güçler karşısına adeta bir kale gibi dikilmişlerdir." Winston Churchill.

Güncel - 30-04-2024 08:03

25 Nisan 2024 tarihinde 27-57 Alayları Yaşatma Araştırma Gönüllüleri Derneği Çanakkale Eceabat'ta gerçekleştirilen "Yavrularım Biz Geldik" anma törenine Tekirdağ merkez ve ilçeleriyle birlikte büyük bir katılım sağlandı. Benimde ilk kez katıldığım bu törene ileride ki yıllarda herkesin katılım sağlamasını dilerim. Derneğin başkanı Hikmet Selim hoca törenin yapıldığı (Tekke Koyunda) yapmış olduğu anlamlı konuşması ile duygulu anlar yaşandı. Adı gibi tamamıyla gönüllüler tarafından koordine edilen bu dernek herkes tarafından desteklenmeli, önümüzde ki yıllarda çok daha güzel anma ve etkinliklere imza atacaklarına inanıyorum.

Tören alanından sonra 57 Alay Şehitliğini ziyaret etmeden gidemezdik. Bu bölgede sadece bizim değil, dış devletlerinde şehitlikleri bulunmaktadır. Çanakkale'de Tarihi Alan denilen bu bölgede gezilmesi görülmesi gereken yerler saymakla bitmez, mutlaka gidip görülmesi gerekir. Dış devlete ait şehitliği gezerken, bir mezar taşında (aşağıda fotoğrafını paylaştığım) Yeni Zelanda'dan atalarını ziyarete gelen bir kişinin bıraktığı notta şöyle yazıyor. " Room 10- Oda 10, Theo Asher isimli bu kişinin 2024 NemZealand - Yeni Zelanda- Sılverstream School- Silverstream Okulu'nda okuduğunu ve atasını ziyarete geldiğini giderken de saygı amaçlı bu notu bırakmış.

Aynı notun üzerinde bulunan Lachie Yudit; kelimesi dikkatimi çektiği için küçük bir araştırmadan sonra "Yudit, Eski Ahit'in apokrif bir kitabıdır. İsa'dan evvel 150 senesinde Kudüs'te yazıldığı kabul edilmektedir. Kitap Katolik ve Doğu Ortodoks Hristiyanlıkta kanonik kabul edilirken Yahudilikte ve Protestanlıkta kanon dışı bırakılır" bilgisini öğrendim. Burada benim anlatmak istediğim Theo Asher; kilometrelerce uzaklardan Çanakkale'ye gelerek atasını ziyaret ediyor. Milli mücadelemizin temellerinin atıldığı, tarihte eşine az rastlanan kahramanlık destanının yazıldığı şehitler diyarı Çanakkale'yi bizim halkımız maalesef bu günkü haliyle Türkiye'yi Türkiye yapan inanılmaz bir mücadele veren ve zafere imza atan atalarımıza gereken ilgiyi gösteren ve ziyarete gelen çok az.

Theo Asher'den sonra Zoe, Ella, Juliette, Kayla ve Kevin, "Least we forget" (Unutmayalım) "Thanks for defending NZ" (Savunduğun için teşekkürler Yeni Zelanda'yı) diyor. Bir diğer notta "With deep respect" (derin saygıyla) "Anzac Day 2024 - Gallipoli" (Anzak Günü, 1915 yılında Gelibolu'da karaya çıkışın yıl dönümünün ötesindedir. Bugün tüm savaşlarda, çatışmalarda ve barışı koruma operasyonlarında hizmet edip ölen Avustralyalıların anıldığı gündür.) "On behalf of the Government and people of Austria" (hükumetimiz ve halkımız adına) diyerek atalarına sonsuz saygılarını sunmaktadırlar.

"Türkler Çanakkale'yi zorlayan çağının en ileri tekniğine sahip güçler karşısına adeta bir kale gibi dikilmişlerdir." Winston Churchill, bu sözü söyleyen Churchill; Dünya savaşı başlangıcında ve Çanakkale savaşları sırasında Büyük Britanya'nın Denizcilik Bakanıdır. Çanakkale savaşının başlangıcında gazeteciler "efendim Çanakkale boğazını geçebilecekmisiniz?" der. Churchill, ukala bir şekilde "Beş dakikada Çanakkale'yi geçer, beş çayını da İstanbul'da içeriz" demiş. Ne yazık ki o beş çayını İstanbul'da içemeyen Churchill, 1916 yılının başında Çanakkale kara harekatında başarısız olunca görevinden istifa etmek zorunda kalmış. "Çanakkale geçilmez" sözü tarihe altın harflerle yazılmış olup bu söz tüm dünyada kabul görmüştür.

 

Günün Diğer Haberleri