İTFAİYE PERSONELİNE UYGULAMALI EĞİTİM
Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı personeline yurtdışından genel eğitmenler tarafında ‘Yangına Müdahale Teknikleri’ konulu teorik ve uygulamalı eğitimler verildi.
Tekirdağ’a Uluslararası İtfaiyecileri ve Yardımlaşma Derneği ve Fransız İtfaiyeciler Birliği Derneği eğitmenleri tarafından, Tekirdağ Büyükşehir Belediye itfaiye Daire Başkanlığı personeline ‘Yangına Müdahale Teknikleri’ eğitimi verildi. 4 gün süren eğitimlerde 11 İlçe itfaiye personeline verilirken kaza kırım, backdraft (kafes ile çalışma) ve backdraft kazı konuları verildi. Çorlu İtfaiye Daire Başkanlığı önünde yapılan eğitimler yaklaşık 40 İtfaiye personeline hem teorik hemde uygulamalı yapıldı.
UYGULAMA YAPILDI
Konuile ilgili açıklamalarda bulunun Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı Müdahale Şube Müdürü Cengiz Çelik, “Fransız İtfaiyeciler Birliği Derneğinden 5 kişilik bir ekiple birlikte, ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz Müdahale Teknikleri konulu eğitim programımız bu kapsamda teorik eğitimlerimizde gerçekleşti. Daha sonra sahaya çıkarak uygulama eğitimlerine geçildi. Eğitimlerde maket kapalı alanda içerisinde ateş yakarak, kızgın havanın yukarıda birikmesini sağladık. Bu oksijenle buluştuğunda flashover’ın gerçekleştiğini göreceğiz” ifadelerine yer verdi.
“EĞİTİMLER İKİ YILDA BİR VERİLİYOR”
Eğitimin uygulamalarla yaygınlaştırılacağını kaydeden Çelik, “Uygulamalı bir kapımız olacak o kapı içinde yangın sırasında müdahale nasıl edilir onu göreceğiz. Arkasında araç enkazında nasıl davranılır ne şekilde araç içinde ki yaralı çıkarılır onu göreceğiz. Biz bunları teori olarak öğrendik uygulamalı olarak ta yapağız. Biz bu eğitimleri iki yılda bir yapıyoruz. Mevcut itfaiye daire başkalığımızdaki personele bu eğitimlerde geçilecek bir şekilde düzenli olarak, eğitimlerine devam ediyoruz. Bu gerçekleştirdiğimiz 4’üncü eğitim. Bizim burada amacımız Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı İtfaiye Dairesi Başkanlığı personele Avrupa’da itfaiyeciliğin Türkiye’den farklı olmadığını ve kendine güvenmelerini sağlamaktır” ifadesini kullandı.
“TECRÜBELERİMİZİ AKTARDIK
Eğitimler hakkında bilgi veren Eğitmen Rave Philippe, “Biz Fransa’dan geliyoruz. Buradaki genç itfaiyecilere yangın ve kurtarma operasyonu hakkında bildiklerimizi aktarmaya çalıştık. Ve bu eğitimler kapsamında kendi tecrübelerimizi katılımcılara aktarmaya çalıştık. Türk ve Fransız İtfaiyecilerinin birlikte hareket ederek daha güçlü itfaiyeleri yetişmek için elimizden geleni yapacağız. Eğitimlerde ilk olarak teorik olarak sınıflarda yaptık. Ardından uygulamalı olarak kaza kırım, backdraft (kafes ile çalışma) ve backdraft kazı konuları verildi. Amacımız yetişen itfaiyecilerin kendilerine güvenmelerini sağlamaktır” dedi.
Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Başkan Kadir Albayrak itfaiyenin yangında, selde ve her türlü doğal afette halkın yardımına koştuğunu belirterek, “İtfaiyeciler, mesai kavramı olmadan canlarını tehlikeye atarak, onları içine düştükleri zor durumdan kurtaran çok önemli bir birimimizdir. İtfaiye teşkilatımızın ne zaman ortaya çıkacağı belli olmayan tehlikeli ve zor durumlarda daha iyi çalışabilmesi için personelin iyi bir şekilde eğitilmesi ve ihtiyaç duyulan her türlü donanımın hazır bulundurulması gerekiyor. Daha iyi hizmet verebilmek için gelişmiş ülkelerdeki itfaiyecilik faaliyetlerini de takip ediyoruz. Bu kapsamda Tekirdağ İtfaiyesinin güçlendirmek için Fransız eğitmenlerin desteği ile daha güçlü itfaiye olma hedefine doğru ilerliyoruz. Her geçen gün personelimizin yetkinliği daha da artıyor. Yapmış olduğumuz bu çalışmaların halkımıza hayırlı olmasını dilerim” değerlendirmesinde bulundu.