Güncel
Giriş Tarihi : 10-07-2019 06:22   Güncelleme : 10-07-2019 06:22

 “Yabancı Topraklarda Milli Tarım Yapılmaz”

 “Yabancı Topraklarda Milli Tarım Yapılmaz”
CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. İlhami Özcan Aygun, Sudan’da 99 yıllığına kiraladığı 780 bin 500 hektarlık arazi konusunda açıklamada bulundu. Yapılan anlaşma ile gıdada arz güvenliği sağlamaya çalışan iktidarın hevesinin kursağında kaldığını belirten Milletvekili Aygun, "Sudan’da darbeciler bu anlaşmayı tanımadığını açıklamıştır. Bugüne kadar orada yaptığımız çalışmalar da çöp olmuştur. Ne demiş atalarımız, ‘Elden gelen öğün olmaz, o da vaktinde bulunmaz.’ Milli tarım, milli topraklarda yapılır” dedi. Aygun, tarımdaki çöküşün sürdüğünü, Sudan planının çöktüğünü belirterek, Türk çiftçisinin üretimden çekildiğini anlattı. Mevsimsel üreticinin artık tüketici haline geldiğine işaret eden Aygun, “Yani ülkemizin her alanında olduğu gibi tarımda da tam bir tüketim dönemine geçtik. Üretenler adım adım tüketici haline dönüşüyor. Bakın benzine habire zam geliyor. Bu kadar zam gelen ortamda çiftçi üretim yapabilir mi? Çareyi yabancı topraklarda aramak yerine, kendi çiftçimize destek seferberliği, üretim seferberliği başlatarak, tarım sorunumuzu çözebiliriz” ifadelerine yer verdi.

"ÜRETİCİMİZ,  TOPRAKLARINI TERK ETMEKTEDİR"

2002 yılında 2 milyon 588 bin olan çiftçi sayısının yanlış politikalar nedeniyle 2 milyon 132 bin kişiye düştüğünü iddia eden Aygun, "Yarım milyon çiftçi,  topraklarından geçinemediği için üretimden çekilmiştir. Girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle para kazanamaz hale gelen üreticimiz,  topraklarını terk etmektedir." cümlelerine yer verdi.

"ÇİFTÇİ BORCU 190.5 KAT ARTMIŞTIR"

BDDK verilerine göre çiftçi borcunun 2002 yılında 530 milyon lira iken 2018 yılı sonunda 101 milyar liraya fırladığına işaret eden Aygun “Yani 16 yılda çiftçi borcu 190.5 kat artmıştır. Çiftçi kan ağlamakta, geçinemez haldedir” diye konuştu.

"SUDAN PLANI ÇÖKTÜ"

Gıdada arz güvenliği için Sudan’dan arazi kiralamanın akıllıca olmadığını, bunun söz konusu ülkede gerçekleşen darbe ile açıklık kazandığını kaydeden Aygun, bu konuda Kasım 2018’de soru önergesi verdiğini anımsattı. Aygun, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli tarafından verilen yanıtta şu ifadelerin kullanıldığını aktardı: “Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Sudan’daki faaliyetlerini Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma” kapsamında gerçekleştirmektedir. Bu kapsamda her iki ülke tarımsal ticaretinin artırılması, iklimsel nedenlerle ülkemizde üretilmeyen tarımsal ürün ihtiyacının karşılanması, başta tekstil sanayimiz olmak üzere ülkemizin tarıma dayalı sanayinin ihtiyaç duyduğu tarımsal hammadde tedarikinin garanti altına alınması ve işlenmiş tarımsal ürünlerde ihracatımızın artırılması, ülkemizde üretim açığı olan damızlık ve besi hayvan tedarikine katkı sağlanması ve tarımsal stratejimize uygun büyük ölçekli tarım şirketlerimizin oluşmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir.”    
AdminAdmin