Eğitim
Giriş Tarihi : 03-03-2018 05:24   Güncelleme : 03-03-2018 05:24

Sefalet, Çile Terkedilmişlik

Sefalet, Çile Terkedilmişlik
Kapaklı Belediyesi ve Kapaklı Kent Konseyi tarafından ortaklaşa organize edilen gezi ve inceleme programı kapsamında  90 kişiden oluşan heyet,  Çatalağzı   Beldesinde  kurulu bulunan  Termik Santraller ve etkilerini yerinde inceledi.  Çatalağzı  Belediye  Başkanı  Adnan Akgün'ün karşıladığı  Heyete  düzenlenen  toplantıda Termik Santralin zararları anlatıldı. Çatalağzı  Belediye  Başkanı Akgün, Kapaklı ve Çerkezköy Halkının mücadele etmesi halinde bölgede  Termik Santral  projesinin engellenebileceğini  söyledi.

"HALKIN SAĞLIĞINI KORUMAK DEVLETİN GÖREVİDİR"

Çatalağzı'nda  kurulu bulunan Termik Santrallerin her alanda hayatı olumsuz etkilediğini belirten Başkan Akgün, "Siz değerli misafirlerimizi açık  bir havada ağırlama imkanı bulabilseydik Termik Santrallerin  Çatalağzı Halkı ve çevreye ne gibi zararlar verdiğini  daha net bir şekilde görme imkanınız olacaktı. Değişik siyasi düşünceye sahip insanların birlikte hareket etmesi güzel bir şey. Elbette ki Termik santral konusunun siyaseti olamaz. Bu konunun siyasetinin olmayacağını Çatalağzı'nın doğa, sağlık, su ve hava kirliliğine bakarak anlamak mümkün. Ancak biz burada  insan için en önemli değer olan sağlığımızı yitirmiş bulunuyoruz. Oysaki sosyal bir devlet olan Türkiye Cumhuriyeti'nin önceliği,  halkın sağlığını korumak ve devam ettirmek olmalıydı" dedi.

"SAĞLIĞIN SİYASETİ OLAMAZ"

Mevcut Milletvekillerinin Termik Santral konusunda ortak hareket etmesi halinde projenin engellenebileceğine dikkat çeken Akgün, "Biz bunun örneğini Samsun Terme'de gördük. Terme Belediye Başkanı  AK Partili. Bunu nasıl başardıklarını kendisine sorduğumda  Başkan siyasilerin düşünce farklılığı gözetmeksizin birlikte hareket ettiklerini söyledi. AK Parti, CHP ve MHP milletvekilleri  halkla birlikte bir karşı duruş sergiledi. Sergilenen bu birliktelik sonucunda  Termik Santral  projesi Danıştay tarafından  iptal edildi. Bundan çıkaracağımız sonuç, güçlü bir ortak ses,  bu projenin uygulanmasını engelleyebilir"

"İNSANIMIZ HER ŞEYİNİ KAYBETTİ"

Elektrik üretiminin bir ihtiyaç olduğunu, elektrik olmadan hiç bir şeyin yapılamayacağını belirten Akgün, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Termik Santral kurulumu devletin kolay olanı seçmesinden başka bir şey değil. Ama insanımıza vermiş olduğu zararlar sanıyorum hesaba katılmıyor. Çatalağzı'nın nüfusu 12 bin'di. Termik Santraller  peş peşe sıralanınca halk yaşadığı sorunlar nedeni ile buradan göç etmeye başladı. Bu gün beldemizin nüfusu 7 bin e düştü. Termik Santraller kurulurken işsizliğin ortadan kalkacağı, bir çok insana istihdam sağlayacağı söylenmişti. Ama geldiğimiz noktada işsizlik sorun olmaya devam ederken aynı zamanda insanımız bağını, bahçesini, sağlığını ve yakınlarını kaybetmeye başladı. Meseleye bir tane daha olsa ne çıkar mantığı ile bakıldı"

"ÇATALAĞZI HALKI ÇARESİZ"

Termik Santraller kurulurken  halkın  ne gibi olumsuzluklarla karşılaşacağını bilmediğini ifade eden Akgün, "İnsanımız Termik santrallerin bu derece hayatı etkileyeceğini düşünmemişti. Ancak geldiğimiz noktada işsizliğin ortadan kalkmadığını gördük. İnsanımız Termik Santrallerin zararlarını bilip ve bizzat yaşadığı halde yine de Termik Santrallerde çalışıyor. Çünkü insanımız ekonomik manada bir darboğaz içerisinde. Halk santral istememekle birlikte işten çıkarılma ve iş bulamama endişesi ile bunu kabullenmek zorunda bırakılmış. Çatalağzı Halkı iki dere bir arada bırakılmış. Kapaklı ve Çerkezköy bölgesinde işsizlik sorunu olmadığı için bizden bir adım daha önde sayılırsınız" değerlendirmelerinde bulundu.

"ÖRGÜTLENEREK BAŞARABİLİRSİNİZ"

Bölgede daha fazla Termik santral kurulması yönünde projeler olduğunu hatırlatan Başkan Akgün, "Kurulmuş olan termik santraller yetmiyormuş gibi yenilerinin yapılması konusunda proje çalışmaları olduğunu biliyoruz. 8 ve daha sonrada 9. Termik Santralin kurulması adına çalışmalar yapılıyor. Çatalağzı onlar için sanki bir laboratuar. Halkımız  hayatta kalabilmek adına mücadele verirken onlar habire Termik santral kurabilmek için uğraş veriyorlar. Önce burada yaşayan halkın durumunu bir kere gelip görmeleri gerekir. Santral yapılması planlanan bölgede ki halkın nasıl yaşadığı, hangi sorunlarla yüzyüze olduğunu karar  merciinde bulunanların görmesi lazım. Ama ne acıdır ki halk muhatap kabul edilmiyor. Birilerinin karar vermesi yeterli. Çatalağzı çeşitli nedenlerle  Termik Santral  alanı olmaktan kurtulmayı başaramadı. Ama sizler bunu başarabilirsiniz. Sivil Toplum Örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve halk örgütlenip birlikte hareket ederse bölgenize ölüm makinelerini kurdurmamayı başarabilirsiniz" ifadelerini kullandı.

"VİCDANI OLAN HERKES KARŞI ÇIKMALIDIR"

Türkiye'nin 40 bin megawatt elektriğe ihtiyacı bulunduğunu ancak ilerleyen zamanda 80 bin megawatt elekrik üretebilmek için projeler hazırlandığını kaydeden Akgün, "40 bin megawatt elektriğe ihtiyaç varken, 80 bin megawatt elekrik üretebilmek için halkı sıkıntıya sokan bir anlayışa yorum getirmek imkansız. Bu günkü şartlarda Termik Santrallere ihtiyaç yokken halkı bu derece sıkıntılarla yüzleştirmenin hangi akla hizmet olduğunu anlayamadık. Kaldı ki enerji üretmek için güneş enerjisinden faydalanabilir. Almanya bizim ülkemiz kadar güneş görmemekle birlikte enerji ihtiyacının büyük bir bölümünü güneş enerjisi sistemleri ile karşılamaktadır.  Bizim ülkemizde ise ilkel metotlar dayatılarak halk sağlığından ediliyor. Sonrada  doğup büyüdüğü topraklardan adeta kovuluyor. Çevreyi tahrip edip, halkın sağlığını bozan elektrik üretim sistemine aklı ve vicdanı olan her insan karşı çıkmalıdır" şeklinde konuştu. "YAĞAN YAĞMUR BİLE  ZEHİRLİ" Termik Santrallere ilave edilen her ünite ile birlikte Çatalağzı'nda hayatın imkansızlaştırıldığını kaydeden Akgün, konuşmasına şöyle devam etti. "Bakanlık tarafından hava kalitesini ölçen bir araç gönderildi. İşin en garip tarafı çıplak gözle havada uçuşan zararlı maddeler görülebilirken böyle bir cihazın olup olmamasının ne anlamı var ki. Güneşli bir havada burada bulunmuş olsaydınız bizim soluduğumuz havanın ne kadar kötü olduğunu görebilirdiniz. Sis bulutu gibi üzerimize çöken partiküller ve zararlı gazlar profesyonel manada olmasa da hem tarımı bitirdi hem de hayvancılığı.  Bir öğretmenimiz kendince bir araştırma yaptı. Eylül 2017  tarihinden sonra yağan yağmurlardan numuneler toplayıp sonra da bu numuneleri incelemiş. Ortaya çıkan manzara içler acısı. Maalesef bu yağmur suları  kelimenin tam manası ile zehir"

"ASLA MÜSAADE ETMEYİN"

Avrupa'da yapılan araştırmalar sonucunda Termik Santrallerin kanser vakalarını tetiklediğini kaydeden Akgün, konuşmasını şöyle noktaladı: "Avrupa'da yapılmış araştırmalar, Termik Santrallerin kanseri tetiklediği, kanser oluşumuna zemin hazırladığı sonucunu ortaya çıkarmıştır. Bunun pek çok canlı örneğini  Çatalağzı'nda görebilirsiniz. İnsanımız artık canından bezmiş bir vaziyette. Bir yanda ekonomik sıkıntılar, diğer tarafta sağlık sorunları. Önceden bağ ve bahçesi ile geçime katkıda bulunan insanımız artık bunu da yapamaz duruma düşürüldü. Çünkü toprak, mahsulü besleyip büyütecek her türlü mineralden yoksun hale getirildi. Hayvancılığın tarımdan kalır tarafı yok. Özetlemeye çalıştığım Termik Santrallerin zararları,  zannedildiğinden çok daha fazla olup,  insanımıza ağır bedeller ödetmiştir. Değerli misafirlerim, elinizde imkan varken, bölgenizi kirletmek isteyenlere müsaade etmeyin.  Birileri, birilerine  rant sağlayacak diye hayatınızı ipotek altına almaya çalışanlara  asla müsaade etmeyin.

"MÜCADELEMİZ HENÜZ BİRMEDİ"

Başkan Akgün'den sonra konuşan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı, Çatalağzı'nda  oksijen sorununun  gözlemlenebildiğini  belirterek,  "Çatalağzı'na yanaştıkça  insan havanın değiştiğini anlayabiliyor. Ben ağzımın kuruduğunu hissediyor, kısa aralıklarla su içme ihtiyacı duyuyorum.  Çatalağzı'nda gördüğümüz bu manzara sonrasında bölgemizde Termik santral kurulmaması yönünde çok daha kararlı tavırlar sergileyip mücadele içerisinde olacağız. Ancak kıyı bölgelerdeki belediyelerin  planları konusunda bakanlık yetkili. Bu aşamaya kadar gerekli müdahale ve itirazları yaptık. Bölgemizde santral istemediğimizi ilgili mercilere bildirdik. Çerkezköy,  Kapaklı ve  Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi  birlikte hareket  etti. Ne var ki bu itirazımızdan bir netice alamadık.  Ancak bundan sonraki aşamalarda da bölgemizde termik Santral kurulmamsı yönünde ne gerekirse yapacağız. Mücadelemiz henüz bitmedi" ifadelerini kullandı.

Haber: Asim YAVUZ

   
AdminAdmin