Güncel
Giriş Tarihi : 27-09-2019 06:45   Güncelleme : 27-09-2019 06:45

Endüstriyel Fuarı 2019 Açıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde bu yıl 3

Endüstriyel Fuarı 2019 Açıldı

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası ile Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde bu yıl 3.’sü düzenlenen Çerkezköy Endüstriyel Fuarı 2019 Çerkezköy Belediyesi Kapalı Pazar Yeri’nde açıldı

Çerkezköy Endüstriyel Fuarı 2019'un açılış programına  Tekirdağ Valisi Aziz Yıldırım, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Tekirdağ Milletvekilleri Mustafa Yel, Çiğdem Goncagül, Çerkezköy Kaymakamı A. Selami Abban, Çerkezköy Belediye Başkanı  Vahap Akay, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz Günay, sivil toplum örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

"ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYANLARIN HİKAYESİ"

Fuarın açılış programında konuşan Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Süleyman Kozuva, ‘’Bugün çok heyecanlıyız, çok gururluyuz. 2017 yılında yazdığımız KOSGEB projemizden doğan Endüstriyel Fuarımız, bugün 3 kat büyüyerek kapılarını açıyor. Üyelerimize yeni pazarlar oluşturmak ve bunun yanında bölgesel iş birliğini artırmak amacıyla çıktığımız bu yolda bugün geldiğimiz nokta gurur verici. Bu hikâye, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’nın, Trakya Kalkınma Ajansı’nın, Üyelerimizin ve personelimizin, bizlere desteğini esirgemeyen kurumlarımızın. Kısacası bölgemiz için, elini taşın altına koyan herkesin başarı hikâyesi. Herkese gönülden teşekkürlerimi sunuyorum’’ dedi.

“TÜRKİYE KAZANACAK”

Ekonominin büyümesinin üretimle sağlanabileceğine dikkat çeken Kozuva, konuşmasını şöyle tamamladı: "Ülkemizin dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmesi üretimle, ihracatla, istihdamla, iş dünyasıyla yani bizlerle mümkün. Biz başarırsak, bölgemiz kazanacak, Türkiye kazanacak! Bugün burada olan herkeste o inancı ve mücadele ruhunu görüyor. “Biz birlikte güçlüyüz, birlikte Türkiye’yiz” diyorum. Fuarımızda yer alan firmalarımız nezdinde. Alın teri döken, emek veren, geleceğimizi ilmek ilmek işleyen çalışanlarımıza, hep daha iyiyi hedefleyen yöneticilerimize, esnafımıza, sanayicimize, bugün burada aramızda olan herkese can-ı gönülden teşekkür ediyorum. Çerkezköy Endüstriyel Fuarımız hayırlı olsun”

"KOBİLERİMİZ BÜYÜSÜN İSTEDİK’’

Programın bir diğer konuşmacısı Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin oldu. Çerkezköy, Çorlu ve Kapaklı’da büyük firmaların var olduğunu ve bu firmaların uluslararası entegrasyonda Avrupa’dan ya da değişik yerlerden mal aldığını ifade eden Mahmut Şahin, şunları söyledi: "Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odamız ile beraber bundan 3 yıl önce başlatmış olduğumuz bu fuar projesinde amacımız; bölgemizdeki firmaların ve Kobilerin yedek parçaları tedarik edebileceğini göstermekti. Dedik ki bu büyük firmalar ile küçük kobileri bir araya getirelim, büyük firmalarımız uzak yerlere gitmesinler dibindeki komşusundan malzeme tedarik etsinler. Hem daha uygun maliyetle malzeme tedarik imkanı olsun, hem de kobilerimiz büyüsün istedik. Böylece her iki taraf da kazan – kazan sistemi ile kazanmış olacak, Tekirdağ’ımız da kazanacak. Tabi ki Türkiye’nin her yanı bizim ama biz Trakya’daki firmalarımızın birbiri ile ticaret yapmasına daha büyük özen gösteriyoruz’’

“SAĞLADIĞI KATKI NEDENİYLE ÖNEMLİ”

Mahmut Şahin'den sonra söz alan Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Fuarın Çerkezköy'ün büyümesine ve ilerlemesine katma değer kattığını belirterek, "Çerkezköy, yıllık yüzde 8.5-9 oranında artan nüfusu , sanayisi ve organize sanayi bölgeleri ile bölgenin dinamik ilçesi. Çerkezköy’ün bölgeye kattığı bu dinamizm ile Çerkezköy Belediyesi tarafından tahsis edilen böylesine güzel bir alanda böylesine güzel bir organizasyonda bir arada olmaktan mutluluk duyuyorum. 3 yıl evvel 29 Ekim Spor Kompleksi’nde dar bir alanda başlayan, geçen yıl bu alanın beşte bir alanında devam eden fakat bu yıl hakkı ile temsil edilen bu fuarı Çerkezköy’de gerçekleştiren Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası’na, Trakya Kalkınma Ajansı’na, fuara katkı sağlayan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkürlerini ve şükranlarımı  sunuyorum. Bu fuarın Çerkezköy’ün büyümesine, ilerlemesine, katma değerine katkı sağlayabilmesi açısından çok önemli bulduğumu ifade etmek istiyorum” ifadelerine yer verdi.

"YATIRIM YAPILAMAMASINA NEDEN OLACAKTIR"

Sanayi kuruluşlarının vergilerini Çerkezköy'de ödemeleri gerektiğini belirten  Akay, konuşmasına şöyle devam etti: "Buna hem Çerkezköy’ün, hem Tekirdağ’ın ihtiyacı var. Üretimi, iş gücünü bölgeden kullanan, bölgenin yer üstü ve yer altı kaynaklarını kullanan, buranın emeği ve buranın iş gücü ile Türkiye’ye katma değer sağlayan gurur duyduğumuz sanayi kuruluşlarının vergi dairelerini Çerkezköy ve Tekirdağ’a taşımalarını, ya da yasal bir düzenleme yapılıp, üretimi burada olup başka illere ödenen vergilerden Tekirdağ’ın hakkının verilmesi gerekiyor. Yani bu topraklarda kazanılan katma değerin tekrar bu topraklara geri kazandırılması, bu toprakların çocuklarına, geleceğine katkı sağlaması için biran evvel yasal bir düzenlemeye ihtiyaç vardır. Bu yasal düzenleme yapılmadığı takdirde Çerkezköy ve Tekirdağ’a yüz milyonlarca liralık yatırım yapılamamasına neden olacaktır."

"ÜRETİMDEN BAŞKA BİR ŞANSIMIZ YOK"

Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Delegesi Cengiz Günay konuşmasında girişimcilik ruhunun önemine dikkat çekerek, şu cümlelere yer verdi: "Çerkezköy ülkemizin ve bölgemizin önemli sanayi bölgesidir. Ülkemizde nitelikli üretim yapan bir sanayi üs bölgesidir. Bu başarıyı bize petrol veya doğalgaz taşımadı. Girişimcilik ruhumuz bize bu başarıyı getirdi. Ne kadar ürettiysek, o kadar zenginleştik. Üretmeye ve gelişmeye devam edeceğiz. Bin bir türlü sıkıntı yaşarken devletimizden tek isteğimiz yanımızda olduğunu göstermesi. Bu günkü tabloya baktığımızda devlet yanımızda. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almak istiyorsak, üretimden başka bir şansımız yok."

"BİZİM ÇOK BÜYÜK ŞANSIMIZ"

Program, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak'ın konuşması ile devam etti. Konuşmasında Tekirdağ'ın çok daha güçlü olması gerektiğine vurgu yapan Albayrak, "Tekirdağ, Türkiye’de kendini çok daha iyi hissettirmeye başlayan bir büyükşehir olma durumunda. Bu konuma gelmemizde milletvekillerimizin de emeği var. Meclis başkanımızın Tekirdağ Milletvekili olması, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak'ın Tekirdağ Milletvekili olması bizim çok büyük şansımız. Bu güç ne İstanbul’da ne Ankara’da ne de İzmir’de var" ifadelerini kullandı.

"ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Yeni bir çalışma içerisinde olduklarını hatırlatan Albayrak, konuşmasına şöyle devam etti. "Şimdi biz bir çalışma yapıyoruz. Ekim meclisinin açılmasıyla birlikte Ticaret Odası Başkanımızı da yanımıza alarak, Tekirdağ Valimizle, ana muhalefet başkanımızla Cumhurbaşkanımıza gitmeyi düşünüyoruz. Biliyorsunuz Wolksvagen Türkiye’ye fabrika açmayı düşünüyor. Bunun için Manisa ve Tekirdağ’ın adı geçiyor. Manisa biraz daha önde ama Wolksvagen'in Tekirdağ'a kazandırılması konusunda elimizden geleni yapacağız."

"GELİRİ GİDERİNDEN FAZLA"

Tekirdağ'ın önemli vizyonlara sahip olduğunu ifade eden Albayrak, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: "Tekirdağ’ın ana vizyonlarını saydığınız zaman hepsi birbirinden güçlü. Sanayi vizyonu, Tarım vizyonu, Turizm vizyonu. Tekirdağ Marmara Bölgesi’nde sanayi gelişiminde dördüncü sırada, Türkiye’de 11.sırada. Yani Tekirdağ geliri giderinden fazla olan 11 ilden bir tanesi. Böyle bir ilde yaklaşık olarak bin 500 tane sanayi kuruluşu var. Tekirdağ’ın çok daha güçlü olması lazım. Tekirdağ’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının vergilerinin Tekirdağ’a getirilmesini talep ediyoruz. Aynı talebimizi Cumhurbaşkanımıza da ilettik. Hep birlikte olacağız, Tekirdağ’ı hep birlikte kalkındıracağız”

"BİZE HELVA YAPMAK KALDI"

Programın bir diğer konuşmacısı AK Parti Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel oldu. Konuşmasında Tekirdağ'a gerekli yardım ve desteğin yapıldığını belirten Mustafa Yel, "Türkiye güçlenmeye devam ediyor. Türkiye’nin en önemli yapı taşlarından bir tanesi de kuşkusuz sanayi. 2002’den önceki dönemle karşılaştırdığımızda çok önemli projeler gerçekleştirdiğimizi düşünüyoruz. Bunun yeterli olmadığını düşünüyoruz. Tabi ki şehirlerimizin altyapılarının da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tekirdağ’ımız 6360 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu kapsamına alındı. 2013 yılına kadar Tekirdağ’da 33 tane belediye ve 1 özel idare vardı. Bunlara İller Bankası’ndan gelen toplam miktar 187 milyon liraydı. Büyükşehir olunmasıyla birlikte bu para 1 buçuk trilyona ulaştı. İlçe belediyelerimizle birlikte bu rakam 2 buçuk trilyonu buluyor. Yani bize helva yapmak kaldı" diye konuştu.

"ÖRNEK BİR İL OLACAK"

1970’li yıllarda plansız sanayileşme ile birlikte Trakya’da suların kirletilmeye başlandığını kaydeden Yel, konuşmasını şöyle noktaladı: "Bunun böyle gitmeyeceğini söyledik ve çağın en büyük çevre projesini başlattık. İnşallah Ergene Havzası’nı tamamladığımızda içerisinde 22 çeşit balığın bulunacağı, tertemiz akan bir nehir haline gelecek. Hem sanayimizi geliştireceğiz hem de çevremizi kirletmeyeceğiz. Bu anlamda da bakanlıklarımızın organizasyonlarında sayın valimizin iş birliğinde kurulan Ergene Eylem Projesi’nde de Tekirdağ’ımız örnek bir il olarak yer alacak. Bugün mal satan ve mal alanları buluşturan, işleri kolaylaştıran, bölgemiz sanayicilerinin ve iş adamlarının rahatlayacağı bir fuar olmasını diliyorum."

PROTOKOL STANDLARI GEZDİ

Program, Çerkezköy Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile devam etti. Gösteri sonrasında Çerkezköy Endüstriyel Fuarı 2019'un açılış kurdelesini kesen protokol üyeleri, Fuarda yer alan stantları gezdi.

AdminAdmin