Güncel
Giriş Tarihi : 05-09-2020 11:08   Güncelleme : 05-09-2020 11:08

Çöp Döküm Alanı İstemiyoruz

Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 parselde bulunan mera alanının Tekirdağ Valiliği tarafından oluşturulan Komisyon tarafından Çöp Döküm Alanı olarak belirleme çalışmalarına tepki gösteren Çerkezköy Belediye Başkanı  Vahap Akay, “Tekirdağ’ın en dar alanı, yüzde 2’lik yüzölçümüne sahip Çerkezköy’ün Kızılpınar Mahallesi’nde bulunan ve yerleşim yerine 3

Çöp Döküm Alanı İstemiyoruz

Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 parselde bulunan mera alanının Tekirdağ Valiliği tarafından oluşturulan Komisyon tarafından Çöp Döküm Alanı olarak belirleme çalışmalarına tepki gösteren Çerkezköy Belediye Başkanı  Vahap Akay, “Tekirdağ’ın en dar alanı, yüzde 2’lik yüzölçümüne sahip Çerkezköy’ün Kızılpınar Mahallesi’nde bulunan ve yerleşim yerine 3.5-4 km. uzaklıktaki bir alanın 3’üncü çöp döküm alanı olarak işaretleme niyetini, amacını, zorunluluğunu kavramış değilim” dedi.

"YENİDEN GÜNDEME GETİRİLİYOR"

2019 yılının sonunda gündeme gelen ve Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nde ret edilen konunun yeniden gündeme getirilmeye çalışıldığını belirten Başkanız Vahap Akay, “Tekirdağ Valiliği Komisyon kararı ile Aralık 2019 tarihli Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclis gündeminde önümüze gelen bir plan değişikliği talebi ile bu mesele Çerkezköy’ün gündemine geldi. Neydi bu talep? Çerkezköy Belediyesi Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 parsel mera alanını Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Valilik Komisyon Kararı talebi ile çöp döküm alanı ilan etme hazırlığını gördükten sonra vakıf olduk. Sizde hatırlarsınız ki hep beraber aynı tepkiyi vermiştik. Tekirdağ’ın en küçük yüzölçümlü ilçesi Çerkezköy’de bir çöp döküm alanının neden Kızılpınar’a işaretlendiği sorusuyla bu mesele gündemimize geldi." dedi.

"ÇÖPLER DEMİRLİ’DE TOPLANIYOR"

Başkan Akay, konuşmasının devamında şunları söyledi: "Durum şu; Tekirdağ’ın tüm çöpleri Süleymanpaşa ilçesi Demirli Mahallesi’nde bulunan, burada meseleyi o ilçede çöp sahası var, bu ilçede çöp sahası var meselesinden çıkararak Tekirdağ’ın tamamında yaşayan vatandaşlara ne kadar az sıkıntı ve zararı veririz meselesi üzerinden bakarak konuşuyorum." ifadelerine yer verdi.  

"MESAFESİ 15 KİLOMETRE"

Akay, konuşmasına şöyle devam etti: "Meseleyi, ‘Çerkezköy’de bu çöp döküm sahasının ne işi var?’ bakış açısı ile anlatmıyorum. Tekirdağ’ın bütün çöpleri şuanda vahşi depolama şekli ile toplanarak bütün ilçelere taşıma usulüyle Demirli’deki çöp sahasına götürülüyor. Demirli’deki alanın etrafındaki 3 köy, en yakın köye mesafesi 3,5-4 kilometre, onun dışında Süleymanpaşa  merkeze mesafesi 15 kilometre."

"BASKI İLE KARŞI KARŞIYA"

Çöp döküm sahası baskısı altında olduklarını hatırlatan Akay, "Şimdi hal böyle iken Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Katı Atık Tesisi kurmak üzere ihaleye çıktı. İhaledeki adres Süleymanpaşa Demirli’deki çöp döküm sahası. Bakın bugün Cumhuriyet Mahallesi’nde 2 hafta evvel birçok telefon aldık. Neden? İstanbul’un batı yakasının Beyciler’deki çöp döküm sahası Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bütün vatandaşları keza şehir merkezindeki vatandaşlarımızı da rahatsız ediyor. Defalarca bu sıkıntıları Beyciler’deki çöp döküm sahası üzerinden yaşayan Çerkezköy, yetmezmiş gibi Kızılpınar’a bir çöp döküm sahası işaretlenmesi baskısı ile karşı karşıyadır. Kelimenin altını çiziyorum, Çerkezköy çöp döküm sahası işaretlenmesi baskısı ile karşı karşıya” şeklinde konuştu.

"BÜYÜKŞEHİR İHALEYE ÇIKTI"

Konunun hassasiyetle takip edildiğini belirten Akay; “Bakın ihaleye çıkan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, SüleymanpaşaDemirli’de yapacağı Katı Atık BertarafTesisi’ni ihaleye çıktıktan sonra kurulan Valilik Komisyonu tarafından bir, ikinci hatta üçüncü çöp döküm sahası işaretlenmesi durumu ile karşı karşıya bırakılmıştır. Gerekçe; ihaleye çıkacak kurumun merkeze, insan sağlığına en uzakta 15 kilometre mesafede bulunan alandan çıkarak bir ikinci, üçüncü çöp döküm sahası işaretlemesi zorunluluğunu Büyükşehir Belediye Meclisi’ne tarif etmişlerdir. Ardından planlarda var olan Çorlu Karatepe bölgesi vardır. Çorlu Karatepe’nin şehrin tam merkezine mesafesi 5 kilometre. En yakın yerleşim birimine mesafesi 1,3 kilometre. Bu alanı da ihale kapsamına aldılar." ifadelerine yer verdi.  

"KARAR GÖRMEZDEN GELİNİYOR"

Valilik komisyonunun  Kızılpınar için ısrarcı olduğuna dikkat çeken Akay, "Ancak ne hikmetse anlayamadığım bir şekilde yeniden geçen haftalarda toplanan Valilik Komisyonu tarafından Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 parseldeki mera alanı Tekirdağ Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Aralık 2019’da 20’ye karşı 36 ret oyu ile ret ettiği, AK Partili ve MHP’li Meclis Üyelerimizin de ret verdiği, bu hassasiyetle baktığı kararı görmezden gelerek, yeniden komisyon kurarak Çerkezköy Kızılpınar Mahallesi 899 ada 1 parseli 3’üncü çöp döküm sahası olarak oluşturma mücadelesine başlamışlardır." diye konuştu.  

"NİYETİNİ  ANLAMIŞ DEĞİLİM"

Kızılpınar Mahallesi’ne 3’üncü çöp döküm alanını işaretleme niyetini, amacını, zorunluluğunu kavrayamadığını belirten Akay, konuşmasını şöyle noktaladı: "Eğer bir alan seçilecekse bu alan şehirde 2 parçaya bölünecekse oturup düşünerek, insan yaşamına en uzak alanlar seçilmelidir. Geçmişte 10-12 yıl evvel İstanbul kendi yaşam alanının en son noktası olan Tekirdağ’ın burnunun dibine çöp atık tesisini kurmuştur. Bugün Demirli’ye günlük toplanan 120 bin ton çöp bunun 10 katı Beyciler’deki İstanbul’un döküm sahasıdır. Şimdi biz İstanbul’un bütün topladığı çöplerin kokusunu Tekirdağ olarak çekiyoruz, böyle bir sıkıntı burnumuzun dibinde var. Bu yetmezmiş gibi Kızılpınar’ın merkezine 2,5-3 kilometrelik alana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin reddetmesine rağmen Çerkezköy’deki Meclis Üyelerimizin tamamının reddetmesine rağmen yeniden ısıtılarak Büyükşehir Belediye Meclis gündemine komisyon tarafından yeniden teklif edilme hazırlığını anlamış değilim. Ben bu konunun hassasiyetini tüm Çerkezköy kamuoyuna, Meclis Üyelerimizin dikkatine bir kez daha çekiyorum”

AdminAdmin